[中央處理器] sandy bridgei5-2400同skylake i5

想問吓sandy bridge i5-2400同skylake i5-6500係咪爭好遠?
因為剛想再砌多一部機俾個仔,同朋友傾開佢想換機升級
成套i5-2400 放俾我$1700,唔知買全新定收個朋友套機!
有冇意見俾吓?

無其他硬件資料好難比意見

文豬用冇分別
打機就可能有既

無其他硬件資料好難比意見
冰水半糖 發表於 2016-7-22 23:55

i5-2400   
hdd 500
8G ram ddr3 1600
ati display card
dvd writer

以我所知成套5,6年前..未壞或就會壞前價值仲有9百幾蚊既..都可以千7蚊幫下朋友換新機既..

文豬用冇分別
打機就可能有既
AL131 發表於 2016-7-22 23:57

如果舊機嚟講,上網睇1080youtube同開多幾個tab
會唔會唔夠用?或者速度同新機爭好遠?

以我所知成套5,6年前..未壞或就會壞前價值仲有9百幾蚊既..都可以千7蚊幫下朋友換新機既.. ...
萌 發表於 2016-7-23 00:05

即係舊機買咗可能唔用得幾耐?

即係舊機買咗可能唔用得幾耐?
Bsina23 發表於 2016-7-23 00:08

太舊,2,3,4,5,6代前產物,依家係i5 6XXX了啦

如果舊機嚟講,上網睇1080youtube同開多幾個tab
會唔會唔夠用?或者速度同新機爭好遠? ...
Bsina23 發表於 2016-7-23 00:06

同新機用唔出分別, 假如機件正常.

千七比我就唔接. 除非有跟老正 win7 而你又需要.

新 U i5 千五, 底板幾百, ram 同火牛幾百. 最緊要整隻 ssd, 幾多百視乎需要容量.

同新機用唔出分別, 假如機件正常.

千七比我就唔接. 除非有跟老正 win7 而你又需要.

新 U i5 千五, 底板 ...
Miipp 發表於 2016-7-23 00:25

即係唔講win 7,砌新機大概$3000 到就攪掂?
有冇咩見議?幫幫手,個仔剛上中學,有陣時都會打吓機!