[電源器] [Updated]電腦火牛110/220V工作電壓的有趣問題 - 已解決

[Updated on 26July2016]
咁最後事先打左去代理問, 代理就叫我去鋪頭換(因為未過7日 + Full packing), 之後打去間鋪張單上面俾既話電話(technical support)問, 佢地承認係佢地既責任, 叫我直接拎落門市換。咁今日終於換左隻support 100-240v 既PS,補番個差價, 但成個購物體驗係非常差, 落到鋪頭,講番成件事(我態度好溫和, 亦冇怪任何人, 因為我自己都有責任),咁某某sales睇完個盒之後, 又直接咁同我講,"隻牛會自己轉(110/220V)", 之後我指埋俾佢睇張"230V ONLY"既LABEL, 佢先知咩事。跟住此時咁岩上次個SALES(話隻牛SUPPORT 110&220V既SALES)又係度。唔同我SAY SORRY都算, 個樣勁唔鋸, 串串貢咁樣, 我話我換第二隻, 我自己補番個差價, 我前後噏左兩隻牛(都係同一隻牌子, 但我事先查過市場個價賣緊大約幾錢), 我噏完佢上官網查一次SPEC, 又要查一次價錢, 因為貴過市場個價太多, 咁我咪講第二隻囉, 如是者兩次之後佢就發老脾,態度惡劣, 大聲同我講, "不如你直接講個budget黎啦", ........最後終於換隻海盜船。

事後感想: 冇錯, cheapcheap地幾舊水既PS, 又咁Q麻煩, 可能佢我睇唔起 ,但我都唔想(我買黎俾人用, 所以幾舊水就OK,唯一要求就係要SUPPORT 110V), 不過既然作為SALES, 你提供既信息會直接影響消費者,  咁俾錯左信息, 咪承認囉(就算本身個廠商都標示得唔夠清晰, 咁咪反映俾個廠商睇下點樣做improve), 成件事我又唔係要勾d咩著數, 俾面色我睇, 發老脾我完全理解唔到, 人就係經一事長一智架啦, 無知就自我增值, 即係好像我咁, 上黎發問就響各CHING身上學到野。 BTW, 黃金3C 金的屎, 以後唔會再幫襯 :(

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
我響黃金買左隻火牛COOLERMASTER ELITE V2 500W, 由於我需要用於供電110V既地區, 例如台灣。咁事先已經做好資料搜查, 搵曬隻牛既SPEC, 官網寫"Input Voltage        115/230Vac"。但拆開黎睇之後, C14 socket隔黎貼左張LABEL寫住"230V ONLY", 於是諗都唔駛諗, 撕開LABEL心諗會有110/230V SWITCH, 點知得個窿(詳細可以睇attachement)。但係火牛標籤又寫住115/230Vac。

令我好疑惑究竟可唔可以在110V電壓正常運作??
係而家D火牛已經好醒目自動detect input volt係幾多自動switch 110/220V?
定係隻火其實分左不同地區既VERSION, 例如我見到個盒係標左UK TYPE?
知道的麻煩針對番我個問題解答下(可唔可以在110V電壓正常運作), 謝謝各位 :D
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ELITE500W BACK.jpg
ELITE500W BOX.jpg

火牛標籤

ELITE500W LABEL.jpg
ELITE500W NO SWITCH.jpg

呢隻牛只可以係220V用,110V唔得

220V only.
Cut cost, deleted the auto voltage regulator and manual switch.
If you used in 110V area, you should buy a step up transformer.

230V Only黎,正常通用牛要有個 Switch 轉

定係隻火其實分左不同地區既VERSION, 例如我見到個盒係標左UK TYPE?

正解

新買的話試下嘈下代理, CC比CM

回復 5 #0___0___0

無用啦 買既時候應該問清楚
何況型號都唔同

回復 0___0___0

無用啦 買既時候應該問清楚
何況型號都唔同
longlong240 發表於 2016-7-23 22:54

買既時候個盒寫115/230VAC
開完個盒得230VAC
咁都冇得打?

貼紙與實物不符是否違反商品說明條例?

7日內拎番去換隻真係有110V嘅通常唔會托手踭,最怕你整爛咗張"230V ONLY" label啫...

230V Only黎,正常通用牛要有個 Switch 轉

正解
longlong240 發表於 2016-7-23 22:48

Active PFC 的牛應該無呢粒制,
隻牛會自動接受110/230V