[主機板] 請問有邊塊千幾蚊ge底板(配I5 6500)山咭媲美獨立山咭效能

係咁ge 個衰仔要在電腦錄電子結他音效 話塊三年前ge AMD FX630配果塊低檔板音效錄出黎的效果好唔掂 叫我買獨音山咭 我心諗不如換底板同U 所以在這請教各位師兄指教
                                                                                         謝謝

無一塊比得上, 完。

如果onboard sound 都好過 sound card, 咁 sound card 一早玩完啦。其實睇你玩幾大,有d本身已經有 amp / multi-effect, 如果有埋USB port,可以插入去電腦,咁就變成interface, 然後用software such as Audacity 錄歌。所以未必要買sound card 既

gigabyte 有d 貴板, 乜乜gaming g1 同creative recon3d 晶片, 呢類底板既sound card 可追過一d cheap既獨立sound card

其實用咪錄會唔會更加靚聲    買支 blue Yati

gigabyte 有d 貴板, 乜乜gaming g1 同creative recon3d 晶片, 呢類底板既sound card 可追過一d cheap既獨 ...
winsel 發表於 2016-7-23 22:43
onboard就算晶片再靚,都要有良好電路設計同要阻隔周圍。
問題係咁樣嘅一塊底板會貴過你買普通底板+幾舊水sound card/usb dac...

係咁ge 個衰仔要在電腦錄電子結他音效 話塊三年前ge AMD FX630配果塊低檔板音效錄出黎的效果好唔掂 叫我買 ...
sam009 發表於 2016-7-23 21:02
冇架,錄音點都係sound card/usb 好

多謝咁多位先 咁即買塊幾百蚊板+幾百蚊獨立山咭會好D咁請問有乜牌子出咭推介 Thanks

多謝咁多位先 咁即買塊幾百蚊板+幾百蚊獨立山咭會好D咁請問有乜牌子出咭推介 Thanks ...
sam009 發表於 2016-7-23 23:09

得兩隻牌子,
牙石老虎咭 和 Sound Blaster Z.

我建議你都係問下你個衰仔,宜家d細路好煩,我驚你買完,佢又話個spec 唔夠佢玩。你知啦,一支電結他可以幾千至幾萬,咁sound card 都可以玩大佢......