[操作疑難] non-k cpu 無得鎖定係高頻?

話說今日砌左部ITX用H170N-WIFI同6700,係BIOS熜晒C1E,EIST都無用都係800-3700咁跳

佢無需要run到咁高既效能咪自動幫你降頻省電lol

C state disable
電源管理:高效能

C state disable
電源管理:高效能
lkl0120 發表於 2016-7-31 00:31

THX,原來電源SETTING入面有格係低負載只開5% CPU

話說今日砌左部ITX用H170N-WIFI同6700,係BIOS熜晒C1E,EIST都無用都係800-3700咁跳 ...
隨機人生 發表於 2016-7-30 20:21

What is the point???
EIST發展咗咁多年, 佢對效能嘅影響less than 1%......

What is the point???
EIST發展咗咁多年, 佢對效能嘅影響less than 1%......
Advanced Ivan 發表於 2016-8-1 10:07

我意思只係想LOCK死佢在3.7GHZ,方便知道部機個溫度如何

我意思只係想LOCK死佢在3.7GHZ,方便知道部機個溫度如何
隨機人生 發表於 2016-8-1 12:37

開個P95 MAXIMUM HEAT 燒佢~

隨機人生 發表於 2016-8-1 12:37

咁試溫度無意思...
3.7G no loading同full load溫度都唔一樣
甚至3.7G你燒prime95同燒XTU溫度都唔一樣

咁試溫度無意思...
3.7G no loading同full load溫度都唔一樣
甚至3.7G你燒prime95同燒XTU溫度都唔一樣 ...
Advanced Ivan 發表於 2016-8-2 17:57

又唔係試FULL LOAD,800MHZ個電壓都唔同3700MHZ,只係想試下如果咁樣長開會唔會好熱姐

知道唔fullload 個熱度有咩作用 ?
我自己超都照開 EIST ..