[開箱] 為將來增添硬碟所以換機箱! Fractal Design Define R5 Windows~

其實舊機箱都已經用左好耐, 差唔多7年有多了

係好耐之前既聯力時代所造既Lancool PC-K62

所以入面個籠都係充滿舊款既設計
IMG_0267 (1).JPG

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

因為局限左4個硬碟位既原因, 我一直都無增添硬碟既計劃...
但因為就愈爆晒位既關係... 再次萌生左換箱既計劃!

於是....

都幾足料! 又四正

唯一要講既就係硬碟架, 略為薄料, 而且唔係快拆設計

因為呢隻箱網上都有好多資料, 所以唔多講
直接上機!

後面就緊係亂啦!

開機! 好在正常...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

呢隻箱都算幾好砌..
一: 體積唔算大,但內籠既空間利用唔錯!
二: 後面有魔術貼, 方便綁線
三: 放到360排, 但要拎走5.25"架
四: 有適量既隔音綿, 只要唔係放D 2500轉既風扇都唔會明顯聽到噪音

當然唔係咁完美啦...
一: 顯卡長度係唔拆硬碟架既時候只可以去到31CM長, 如用Zotac AMP Extreme等長卡既ching要留意 (我用AMP版無問題)
二: 硬碟架略顯薄弱
三: 出線口唔夠大, 再大多丁丁就比較好
四: 價錢近千, 唔係個個接受到
五: 放唔到E-ATX板, 請留意

其實舊機箱都已經用左好耐, 差唔多7年有多了

係好耐之前既聯力時代所造既Lancool PC-K62

所以 ...
keiya345 發表於 2016-7-31 12:27

你張顯卡開始彎喇......

nnd 發表於 2016-7-31 13:13

好眼力

via HKEPC Ionic Reader v1.3.3 - Android

買條千斤頂

nnd 發表於 2016-7-31 13:13

你唔講我都唔覺, 係時候搵野頂

師兄我同你完全一樣由Lancool 轉R5,但你覺唔覺得Lancool 比較硬淨d?由其側板,r5果塊單手拎時好似軟身左D,另外鎖側板D螺絲位,上起黎好似有D唔太對位既感覺

師兄我同你完全一樣由Lancool 轉R5,但你覺唔覺得Lancool 比較硬淨d?由其側板,r5果塊單手拎時好似軟身左D,另 ...
eric415 發表於 2016-8-1 04:23

係, 隻Lancool實淨好多,
但螺絲我就無問題