[電源器] 求ching俾意見

今早起身想開部腦,點知一按個power掣,部腦著一著就熄左,試過幾次都係咁,請問係唔係火牛壞左?
隻牛6-7年買,停左兩三年冇用,近排因為轉用SSD先用返。

有冇500W 火牛好介紹 ?(($400以內)

部腦配置(大約)
amd FX5000 (已開4核+L3)
1 SSD
4HD
7770 display

thx 咁多位

今早起身想開部腦,點知一按個power掣,部腦著一著就熄左,試過幾次都係咁,請問係唔係火牛壞左?
隻牛6-7年 ...
1216 發表於 2016-8-2 11:34

你試真d确定牛有事先好去買,cpu壞風扇過熱一開機自動斷電都有可能咖

thx ching
應該唔關cpu過熱事,底板好舊或者有關,但我冇多塊底板
唔知點試

thx ching
唔知點試 ...
1216 發表於 2016-8-2 11:50

你唔确定邊樣野壞逐樣買唔係辦法,如果想慳檢查費就自己逐樣硬件輪流移除試左先,再唔掂最後最多比百幾蚊人檢查嚕

thx ching
唔知點試 ...
1216 發表於 2016-8-2 11:50

由最基本逐樣試啦,第一件事望下把cpu風扇有無轉先

你話你隻牛停左兩三年冇用,咁現在運作了幾多日就咁,如果幾日就咁就費事煩...多數牛喇

好似有人曾經同我講...D電器野唔可以太耐唔用...突然開可能會"悴死"

你話你隻牛停左兩三年冇用,咁現在運作了幾多日就咁,如果幾日就咁就費事煩...多數牛喇 ...
cadet 發表於 2016-8-2 12:05

用返大約兩星期
如果買牛有冇好介紹
thx ching

回覆 8# 1216
ANTEC NeoEco2 450W $449

用返大約兩星期
如果買牛有冇好介紹
thx ching
1216 發表於 2016-8-2 14:45

想想下其實買過隻牛試都無壞,橫掂你本身隻牛都成7年,隻新牛日後換底板cpu都用得返