[開箱] 新窮人娛樂機,非常貼地

最近幫屋企人砌左部機,budget 大約係4500左右,落到黃金發現依加機箱比起幾年前更加小款式

底版就多左唔同晶片組,當中細分型號更加多,睇到眼到亂

材料如下
i5 6500 + asrock b150M-HDS+Kingston 8GB DDR4
Antec eco 550W + Cooler master n200 + zotac 950 2GB GDDR5

小弟揀塊平平地比屋企人用就算,H110同B150晶片組價錢都幾貼近,
求安心揀左B150,平得來起碼叫做塊版無咁吉無咁空

平價入門版係咁上下,唔預佢會多野送

底版正面,麻雀雖小但五臟俱全,兩條ram 槽,4個sata 插頭

間廠有人性,仲有個usb3 jumper

4個usb2,2個usb3 插頭,dvi 同hdmi 輸出
LAN chips 係用RTL8111GR, 支援1000Mb/s

塊版如果多一個風扇插頭擺係底版左邊就會好好多

砌完部機,d線有d亂,請唔好介意

ITX板就用埋ITX箱麻

um asrock b150M-HDS 唔係itx...
係matx ..

咿,屋企人就送hd?

um asrock b150M-HDS 唔係itx...
係matx ..
fffgh123000 發表於 2016-8-4 06:39

係喎
見佢咁細塊俾佢呃左
多謝提醒

asrock 個假itx series好成功
唔打機真係好抵玩
打機加唔到dual slot卡

之前都有見其他師兄開箱呢塊版,第一次見就覺得呢塊ITX有2條PCIE槽咁正?
後尾先知原來係MATX,不過冇留意佢幾多X幾多。
但感覺一係MATX/ITX,ITX用MATX箱始終覺得浪費左D位,唔知呢個假ITX有咩好處。

ITX 17CMX17CM

大MATX 24.4 cm x 24.4 cm
小MATX 23.1 cm x 18.8 cm

ASROCK MATX 19.1 cm x 18.8 cm

就咁睇一係學小MATX咁多條PCIE SLOT仲好啦

但佢個裝機孔係 ITX=MATX?????
如果係咁裝落2SLOT ITX箱仲得,反正只長左2.1CM,闊果1.8CM最多頂少少SATA線位

買呢D版不如買H110裡面好少少的 D用料都比佢好

ITX板就用埋ITX箱麻
hpkpk123 發表於 2016-8-4 00:43

唔是ITX來的

咿,屋企人就送hd?
vvdee 發表於 2016-8-4 07:56

唔記我LIST 埋HDD 出來添,.個價包埋了