[操作疑難] [求助] X99 A-ii, 認唔到 8 條 128GB Ram, 只用到 6 條 96GB

[求助] X99 A-ii, 認唔到 8 條 128GB Ram, 只用到 6 條 96GB

我剛買了 ~ X99 A-ii + i7 6850k + 2 pack Ballistix Sport LT 64GB Kit (16GBx4) DDR4 2400.
我裝完之後, 只認到幾次 128G ram, 行 ram test 都 all passed.

板 + U , 香港買 ~
ram, 森林 買 ~

但之後就 一直只用到 96GB.

在 BIOS, 佢第一頁, 只看到 6 條 ram.
要入到去 SPD page, 先見晒 8 條 ram
改過行 1.2V, 1.25V, 1.3V, 1.35V 都唔得 ~
有 XMP, 行 1866, 行 2133, 行 2400, 都唔得 ~
(BIOS 己最新 0801)

我用 win 7 x64 ult, 入到去, 都只見到 96G ram.
行 CPUID-Z, 佢就見到 8 條 ram.

開頭以為 D slot 壞, 拿反去 海鮮坊 check 無野 ~
回家, 用到幾次 128G 行 ram test, all pass.

之後裝反 HDD, ram, cpu 無攪過 ~
但一開機, 一直只見 96G.

之後打去 漢4 問, 佢話佢都唔知 ar ~
最多我拿上去, 同我試 ~

請問師兄, 有無頭緒, 我應該點 set 好 ~

google過好似其他人都有類似既問題
http://www.tomshardware.com/answ ... fully-detected.html

最後個reply好似解決左個問題

When you disable DRAM SVID support, at first I got stuck too with the fixed voltages on the left where you couldn't change like you did.
Then I just tried typing in the voltage manually on the gray box to 1.300 and voila...
( there is no dropdown and no blinking cursor.. but you can type there and modify it.. )

google過好似其他人都有類似既問題

最後個reply好似解決左個問題
lbjames 發表於 2016-8-12 01:59

thx

我都 google 到尼個,
SVID 已 disable ~
個 Voltage 仲 try 緊 ~

雖然說Windows7 x64食到192GB Ram,但是我覺得你找個Windows Server 2012R2/2016試下吧。

這是個人直覺。

via HKEPC Ionic Reader v1.3.3 - iPad

intel 高階晶片, 會有高機率出現的神奇 Bug

將底版電池取出, 同時市電斷電, 等底板完全放電後應該可以解決

雖然說Windows7 x64食到192GB Ram,但是我覺得你找個Windows Server 2012R2/2016試下吧。

這是個人直覺。
...
cct241292 發表於 2016-8-12 03:23

bios 都大部份時間, 只認到 96GB ~
and win 7 有幾次, 是可以 128GB boot 到入去的 ~

intel 高階晶片常有的神奇 Bug

將底版電池取出, 同時市電斷電, 等底板完全放電後應該可以解決 ...
冰水半糖 發表於 2016-8-12 03:32

thx

tonight try try sin

有其中一次 test, 是, 用 2  條 ram, 一時認到, 一時認唔到 .......
好神奇 .......

回覆 1# 小倫哥

散熱器鑼絲上緊後擰鬆四分一至半圈, 唔好笑我試過真係work!!

回覆  小倫哥

散熱器鑼絲上緊後擰鬆四分一至半圈, 唔好笑我試過真係work!! ...
zgok 發表於 2016-8-12 09:41

可能是 D 針, 接觸問題, 因為 cpu 有 ram controller, let me try tonight ~ thx

intel 高階晶片常有的神奇 Bug

將底版電池取出, 同時市電斷電, 等底板完全放電後應該可以解決 ...

唔好亂嗡當秘笈。