[電源器] FSP HYDRO G 風扇問題

買左隻650W
發現入GAME, 行3DMARK呢D情況下, 風扇都會突然加速轉到好快好大聲
跟住慢慢靜返落黎, 想問問各位師兄有無咁既情況發生呢?

小弟用緊:
I7 2600K
Gigabyte Z77 DS3H
Zotac GTX 970 extreme core
2 x ssd and 2 x hdd
之前用緊隻High Power 550W一直都無事..

希望各師兄幫忙解答

應該係隻火牛扇岩岩開始轉
呢隻野低LOADING個陣風扇會唔開嫁

有d牛風速隨溫升而快!

好奇怪, 我拆左出黎係第部機試, 又無事, 插返上本來部機, 但唔上入機箱都無事, 即係裝入機箱先會咁, 真係

好奇怪, 我拆左出黎係第部機試, 又無事, 插返上本來部機, 但唔上入機箱都無事, 即係裝入機箱先會咁, 真係:f ...
feli 發表於 2016-8-14 11:58

即係話師兄放隻牛入機箱,
隻牛個温度啱啱過左臨界點而風扇變得大聲。
所以當師兄裸跑果陣個温度未到臨界點就冇乜聲。

好奇怪, 我拆左出黎係第部機試, 又無事, 插返上本來部機, 但唔上入機箱都無事, 即係裝入機箱先會咁, 真係:f ...
feli 發表於 2016-8-14 11:58

咁上機箱相睇睇

同埋我發覺我換完機箱之後, 粒CPU好似長期都行緊3.6-3.8 GHZ, 但我印像中以前IDLE果陣會自動降頻
入BIOS 睇D SETTING唔覺有咩問題, 希望師兄幫忙睇睇

同埋我發覺我換完機箱之後, 粒CPU好似長期都行緊3.6-3.8 GHZ, 但我印像中以前IDLE果陣會自動降頻
入BIOS  ...
feli 發表於 2016-8-14 12:44

You need enable EIST.
Your Bios set to Auto, try set to On.

enable 左都係咁
真係好奇怪,個火牛通常係run d 程式一開始就大聲,暫時試左game 同 3d mark

裸跑無事,上機先係咁