[操作疑難] 950 pro怎樣裝win7?

三星m2 950 pro係BIOS度認到(MB係ASUS X99 Gaming),但係安裝win7時認唔到,可否詳細講解如何處理?新東西不懂,感謝萬分

win7 本身冇NVME DRIVER
要有DRIVER放係手指插埋裝機係裝機選裝邊隻碟個陣
係左下角載入左個DRIVER先可以認到

建議唔好用NVMe嘅硬件裝WIN 7
有機會有不明BUG出現

我都係剛剛升上X99,用U2 Intel 750 裝WIN7,一樣要裝NVME DRIVER,不過沒有問題,開心使用中。

建議唔好用NVMe嘅硬件裝WIN 7
有機會有不明BUG出現
lkl0120 發表於 2016-8-14 03:24

請問裝左之後點知有冇bug?

請問裝左之後點知有冇bug?
wyman7727 發表於 2016-8-14 02:27 PM

你想體驗就裝一次
怕麻煩都係WIN 10算

親身試過
usb預先去三叔官網dl nvme驅動
跟住用dvd裝win7
去到認硬盤時裝usb個驅動,之後⋯就正常裝法
(用左幾個月,正常打下機,上下網咁,吾覺得有乜問題)

你想體驗就裝一次
怕麻煩都係WIN 10算
lkl0120 發表於 2016-8-14 17:37

裝左win7, 想問點樣體驗?

煙仔NVME driver 都OK

親身試過
usb預先去三叔官網dl nvme驅動
跟住用dvd裝win7
去到認硬盤時裝usb個驅動,之後⋯就正常裝法
(用 ...
dogdog321 發表於 2016-8-14 23:21

早期INTEL個驅動程式同WINDOWS 7個安裝程式係撞到七彩,
果陣我裝750 (PCI-E 卡NVMe),WIN8.1乜都唔洗搞, WIN7 搞完驅動程式,
仲要抽起所有SATA 裝置佢先可以正確格式化磁碟機做OS啟動區

不過裝好左,裝返WIN7個NVMe HOTFIX,其實都冇咩大分別
如果你有最新版WIN7 WITH SP1,應該都冇以上問題

同埋最好用DVD黎裝,WIN7 USB手指裝,唔知點解成日都遇到奇怪問題