[電源器] +3.3V and +5V 唔夠 Watt數, 有冇問題??

火牛已經係 EVGA 750W Platinum, total power 明顯足夠, 但+3.3V and +5V 得 100W
而 OuterVision Power Supply Calculator 計出嚟要 141W
咁砌會點??

Thank you

如果 5+3.3 真係 140w 當然有問題, 駁 d 乜會用 140w ?

你有乜要用成22A 5V...
同埋而家應該要1000W以上既牛先有咁多
AX1200i都係得 180W 3.3V+5V = =

好多年前D底板已經好多野轉咗用12V供電(經底皮板DC-DC converter),基本3.3/5V唔係好多野要用。

嗰D XX power calculator都只係大約估算出黎,邊食倒咁大火數用呀。

你冇 計 Diversity Factor.
你實際無乜機會 3.3V and 5V 一齊 full load.

你有乜要用成22A 5V...
同埋而家應該要1000W以上既牛先有咁多
AX1200i都係得 180W 3.3V+5V = = ...
yjfoeg 發表於 2016-8-17 12:26

8 x 7.2k 3.5" HDD
2 x SSD
4 x USB 3.0
1 x PCIe RAID card
佢就計出 141W, 我試過改 CPU, Display card 唔會影響呢個數

8 x 7.2k 3.5" HDD
2 x SSD
4 x USB 3.0
1 x PCIe RAID card
佢就計出 141W, 我試過改 CPU, Display card ...
superguyalan 發表於 2016-8-19 02:25

修改:
usb同 pcie 而家係底板用 +12V 轉家........ssd都係直接用+12V

你冇 計 Diversity Factor.
你實際無乜機會 3.3V and 5V 一齊 full load.
eddychoy04 發表於 2016-8-17 21:57

呢様我知, 唔會或好少機會, 所有週邊一齊 full load
USB 週邊唔會, 但開機時, 所有HDD 會一齊起動
spec 寫起動 current, 一般係full load 時嘅 2倍
所以先想問一下

尼的係底板用 +12V 轉家........
sunyan12 發表於 2016-8-19 02:36

HDD power 直接插火牛
spec 寫HDD 起動 current, 一般係full load 時嘅 2倍
所以先想問一下

其實每只牛都有peak同constant值,開機通常一定會勁大,咁就要睇你只牛標明乜嘢!