[測試] 離主機8米用電腦可唔可行?[8/9更新]

房同廳電視有8米電線距離
話說經常需要用電視投影房電腦畫面
依家用緊andorid TV內置個cast但好lag(畫面唔係播片)

依家諗緊一個有少少離地嘅方案
將部電腦放廳, 然後用一條8米長HDMI線同USB線連入房
再係房用USB hub1開4
咁房就有得用電腦, 電視又可以直插短HDMI保畫質

最大問題我諗都係8米線訊號/電力有冇減弱
大家覺得可唔可行?

-----------------------------------23/8更新-----------------------------------
聽左咁多位師兄嘅建議
係洞口大細同距離嘅限制下
暫時最可行應該係用一條光纖USB線(AOC)由廳拉入房
再用type c docking由USB轉成HDMI+多幾個USB
一次過用USB send哂所有野

新設計

new design.jpg

但光纖USB線一條就100美金
係預算不足嘅情況下暫時決定幾廿蚊買條8米HDMI線係要用嘅時候先「兜」過牆身插電視算

-----------------------------------25/8更新-----------------------------------

用USB出畫面係會用隻USB Display Adaptor既顯示晶片
擁有九流效能
yjfoeg 發表於 2016-8-24 17:41

舊方案已明顯唔可行

-----------------------------------27/8更新-----------------------------------
淘左一條HDMI2.0 8米線之後已經肯定真係太粗
就算過到之後收線都好麻煩
而USB高速方案就得返光纖1條路

所以最後應該得返1個方案
就係強行整大少少個洞
再一條光纖HDMI同一條光纖USB線過
淘X分別399同7xx人仔
如果一下唔小心整斷就

天降橫財嘅話會考慮開始實行

-----------------------------------6/9更新-----------------------------------
因為鑽牆真係太麻煩
最後想試下淘X下面呢個:

再加1條$10光纖睇下效果如何

-----------------------------------8/9更新-----------------------------------
已問清楚老闆KVM果兩個USB口唔可以用HUB再開
而用RJ45延長USB上網見到好多用唔到HUB嘅案例

所以最後都係要買10米光纖HDMI同USB各一條

兩星期後到貨, 到時再更新

依家用緊andorid TV內置個cast但好lag(畫面唔 ...
hpkpk123 發表於 2016-8-19 19:05

用緊10米HDMI線, so far so good!
HK買8米10米至少過百,淘X幾十蚊就有交易

話口未完發現技術問題
牆身應該唔夠hdmi 大頭過
方案1. 轉用micro hdmi,  但重做唔做到咁長?
方案2. 剪斷條hdmi線,  穿完牆再接果廿幾條線

喺逃簿揾hdmi rj45

依家用緊andorid TV內置個cast但好lag(畫面唔 ...
hpkpk123 發表於 2016-8-19 19:05

Cat 5 Mkv

喺逃簿揾hdmi rj45
hiar 發表於 2016-8-19 20:29

會唔會lag?
我依家用Lan線+cast 勁lag

Cat 5 Mkv
P14 發表於 2016-8-19 20:42

用cast播mkv好正啊
但投影桌面就lag到傻

HDMI 最長五米,樓主要8米,只有兩個方法,如果 cat5 lag, 就只有 Remote Desktop

用cast播mkv好正啊
但投影桌面就lag到傻
hpkpk123 發表於 2016-8-19 21:00

會否條線差,or 轉 cat 6線