[電腦組合] 新手買電腦(砌機)一問

我聽日就去買電腦(砌機)
個list自己砌的
想問下個list會唔會有問題(開唔到機之類)

第二我今日search左下未來科技,有D人話係黑店
,我本來想係未來科技買,突然有D怕怕地,所以上泥問下各位師兄
唔該曬

砌機list :

CPU|i5-4460 Haswell Refresh  $1,285.00
主板|ASRock H81M-DG4  $329.00
HDD|Toshiba DT01ACA100 1TB  $335.00
顯卡|Palit GTX1060 Dual 6GB  $2,099.00
機箱 |SAMA Milestone ATX Gaming Case  $259.00
火牛|Antec VP 500W V2 Strictly Power 88% Efficiency ATX Power Supply  $345.00
RAM(自己有)|ADATA Premium DDR3 1600 X2   $0

火牛係Antec最cheap的系列,俾多少少出Neo 2 550W好過

底板出塊Asrock B85M-Pro4 正常d

Palit 顯卡好係得2年保

HDD出WD Blue 1TB  $315 有3年保

回覆 2# edwin5415

多謝你既回答,
我會換hard disk的
不過因為budget係$4700
所以顯卡一定唔會換
,但budget有限,請問火牛同底板照用也可? (電腦每日用,假期用成日)

我聽日就去買電腦(砌機)
個list自己砌的
想問下個list會唔會有問題(開唔到機之類)

第二我今日search左下未 ...
zyfo152 發表於 2016-8-25 22:27

點解唔1151+ DDR4? 成本好似差唔多

回覆 4# 神田傲

1151底版貴
同埋本身兩條ram好好地唔用有D浪費

回覆  神田傲

1151底版貴
同埋本身兩條ram好好地唔用有D浪費
zyfo152 發表於 2016-8-26 03:32

賣左DDR3..買返DDR4 價錢唔差得遠.....

我見1151 都有4,5百既板

系我就會有新買新....

買得1060 但就SSD都唔捨得買隻.....有D怪

回覆 [url=http://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=f
indpost&pid=35309709&ptid=2316197]7#[/url] 神田傲

load 得慢我接受到,但fps低我就頂唔順喇
同埋我又省錢為先
不必要就省 但係順暢度係我唯一想要嘅奢侈品

回覆 8# zyfo152

case 用vg5-w
底板 h81m-e34 /B85M-E45

回覆 8# zyfo152

仲有 hdd用wd10ezex