[電腦組合] 電腦慳電問題

屋企本身有部舊i3 呢排想轉做server 7x24, 但我擔心用電問題

其實如果買atom 會唔會慳電好多?

我唔擔心性能問題, 但如果買atom 要比多1000-2000 其實化唔化算?

屋企本身有部舊i3 呢排想轉做server 7x24, 但我擔心用電問題

其實如果買atom 會唔會慳電好多?

我唔擔心性 ...
hkmix 發表於 2016-8-26 11:36

你預三百蚊電費一個月啦。

回復 2 #eddychoy04

呢個係i3轉atom慳到嘅電費定
其實唔知樓主部server idle多定fullload多
當咁轉法慳到40w電先,一日都係慳到一度電
一個月30度 應該慳到$100都冇

回復 eddychoy04

呢個係i3轉atom慳到嘅電費定  
其實唔知樓主部server idle多定fullload多
當咁轉法慳 ...
C-Leung 發表於 2016-8-26 23:00

我是話叫樓主一部動物長開 7 x 24 non-stop/ non sleep, 預三舊水電費, 無論 i3 or Atom.

回復 4 #eddychoy04

Atom idle未必駛consume 40度電wor…電費隨時$100都唔駛
不過要睇樓主駁幾多隻hdd

Atom idle未必駛consume 40度電wor…電費隨時$100都唔駛
不過要睇樓主駁幾多隻hdd ...
C-Leung 發表於 2016-8-26 23:14

I said , non idle.
咪係........

回復 6 #eddychoy04

Non idle,I3同atom電費又點會一樣

資料唔齊都答到要$300電費,你會唔會太神

Non idle,I3同atom電費又點會一樣

資料唔齊都答到要$300電費,你會唔會太神 : ...
C-Leung 發表於 2016-8-26 23:17

就係咁神, 求其問,就求其答。

回復 8 #eddychoy04

答比問嘅質素仲要低,你係得嘅