[電源器] 火牛PCIR6+2熔左...顯卡+火牛 問題

剛剛隻牛有D問題想拎去維修,打去ALTECH點知又轉左代理
現時香港代理係咪只有 Felton Distribution?打去問又冇得好似其他代理咁加錢比佢升級...
頭先張STRIX 980TI OC 一玩GAME就有龍味,拆出尼又冇事唔係佢
一文之下原來係火牛,拆出尼睇睇發現個PCIE 6+2位條線拔都拔唔到出尼
估計6+2個位入面已經熔左食住左條線了....
其實係唔係AX860唔夠推STRIX 980TI OC 呢?
我就只係一張顯卡,R5E板,4支RAM(冇超用2133),5930K(冇超,用3.5G),1SSD,5HDD,H15散熱+FAN,另3把14CM FAN
定係只係隻牛過熱?見隻牛個風扇好多陳熱到熔左
我睇唔明佢個電量...
ASUS官方標:耗電量
up to 375Wadditional 8+8 pin PCIe power required
而我開佢個ASUS GPU Tweak目到:

周埋我買返尼就咁用,冇自己另外再超
之前咩都唔做4X度而加咩都唔做:

其實都冇咩特別,佢係入邊溶同有味,表面冇咩野  已經拎左去保養
新代理好售後服務似冇altech咁好

剛剛隻牛有D問題想拎去維修,打去ALTECH點知又轉左代理
現時香港代理係咪只有 Felton Distribution? ...
132003hk 發表於 2016-8-26 21:07

影下熔左個位上黎睇下~

精彩,用緊 AX860i,表示淡定

AX860

條線同隻牛接觸不良....導致熔化...名牌子都這樣......我都是用中國品牌HUNTKEY1200W...8年沒有事=.="

回覆 2# nnd
明天up
表面冇野但是拔極都拔唔出

回覆 4# asdasdhk2
請明示 860唔夠推一張98ti oc?

又係Seasonic牛作怪?

ax860係咪同seasonic x-series同一design

回覆 5# taktong
用左快一年都冇野
係前幾日清完塵冇野,今日就出問題
富時又懶唔想拆野就求其掃下入邊同啲風扇就算,唔知是咪嗰時啲塵跌在入去
定860真係嗰夠推