[開箱] ASUS P10S-I工作站級ITX MB

本身用緊套H67 + i5-3470做緊HOME SERVER + RIP片, 不過呢排唔知係我扯D file太行定咩, 個onboard realtek GB LAN開始有D傻傻地, 扯扯下loading太大就lost connection......
一直都物色緊ITX板搞返掂部server, 咁岩睇上期e鬆, ASUS終於有Workstation級嘅ITX到咗香港, 而且開價唔算貴, 都係1399

橫掂都係搞, 我呢次直接攻頂買埋Xeon E3-1230v5同一對Kingston DDR4-2133 8GBx2 ECC

Kingston DDR4-2133 8GBx2 ECC要特別訂先有, 好彩前後都係等咗一個禮拜多D

ECC RAM果然唔同D, 比一般RAM多好多蛇形走線, 應該係為咗抗干擾

留意返呢代Xeon CPU只能夠用C23x chipset, P10S-I係用C232, 可以完全support返Xeon

呢塊P10S-I個layout比較特別, RAM係打橫擺的, 睇返官網解釋話係為咗D風容易從前到後走, 岩曬我宜家用緊隻Lian-Li

CPU供電部分係數碼4相供電, 因為C232唔洗孭HD Graphics所以4相其實係足夠有餘
同一般家用板多相供電取向唔同, WS板以穩定耐用低故障率出發
電容用12K hr黑電容, 電感用超低DCR低溫電感

另外一個特別之處係, 佢得兩個SATA PORT only
加多個mini SAS PORT, 可以買一條Mini SAS=>SATA cable, 一開4個SATA 6G
呢個係ITX板上放足6個SATA, 一個幾聰明嘅方法
另外仲有一個M.2, 行到both PCI-E Gen3 x4 or SATA signal

板上仲多咗個USB3.0 PORT, 方便我個VMWare放手指唔洗係個屁股到插住碌嘢

再來係板上跟咗個Aspeed AST2400 with 32MB VRAM獨立顯示, 呢個主要係配合返KVM module做remote management用

呢個位係插返ASUS粒ASMB8-iKVM, IPMI 2.0 module

睇埋個後欄...
孖住一齊果兩個LAN係Dual Intel LAN, 理論上可以行TEAMING 2Gb LAN
係USB3.0上面果個係IPMI management port

呢粒ASMB8-iKVM我都訂緊, 等佢到埋我部server就可以重生啦, 可以行VM玩多個"不能說的OS"

待續...........................

回覆 1# Advanced Ivan

訂2條32GB modules, 就得啦!  不過我都是買水貨4條 Kingston ValueRAM 32GB 2133MHz DDR4 ECC Reg CL15 DIMM 2Rx4

塊版正

第一次見!!!!!!!!!!!!!!!!

回覆  Advanced Ivan

訂2條32GB modules, 就得啦!  不過我都是買水貨4條 Kingston ValueRAM 32GB 2133MHz ...
weathergirl 發表於 2016-8-30 16:05

你水貨係邊度訂架??

得16GB ram 夠唔夠玩呀?
既然攻頂 , 我會揀16GB x 2

得16GB ram 夠唔夠玩呀?
既然攻頂 , 我會揀16GB x 2
DevilET 發表於 2016-8-30 16:35

你好很毒呀!!!
其實之前我都掙扎緊, 到底non-ECC 16GB x2定ECC 8GB x2, 最後都係想玩下ECC......
16GB ECC x2太痛啦

堅正, 最正係價錢親民
mini-SAS , Power 20pin, 4pin 擺埋一堆

IPMI 唔係=iKVM, 冇ASMB8唔係等於冇 remote mgt 咁絕, 都係成本

Onboard USB3 附近有粒鏍絲做乜

堅正, 最正係價錢親民
mini-SAS , Power 20pin, 4pin 擺埋一堆  

IPMI 唔係=iKVM, 冇ASMB8唔係等於 ...
GbE 發表於 2016-8-30 16:46

ASUS ASMB8-iKVM 是一種符合 IPMI 2.0 標準且效率卓越的遠端伺服器管理晶片,可利用獨立於作業系統與跨平台的介面來監控伺服器系統(例如溫度、電壓與風扇狀態)。MIS 人員可透過即時事件通知隨時隨地瞭解伺服器的運作狀態。
ASMB8-iKVM 支援遠端更新 BIOS,節省 MIS 人員的作業時間和精力;獨立 KVM/Java 公用程式簡化遠端操控程序;透過影片錄製與 BSOD 擷圖可更輕易進行疑難排解。 MIS 可透過簡易步驟,以功能鍵與遠端伺服器畫面控制伺服器,達成在 LAN 上管理 KVM(鍵盤、視訊、滑鼠)的目的;此管理程序以頻外管理為基礎,即便關閉作業系統,也能持續運作,透過 GUI(網路圖形使用者介面)提供全年無休的遠端監控與診斷。

我未試個management port...
不過反正我都訂咗粒ASMB8-iKVM, $4xx

Onboard USB3 附近有粒鏍絲做乜
GbE 發表於 2016-8-30 16:46

鎖M.2 SSD用的