[中央處理器] 5820K 升級

本人有部電腦而家要想升上E5 2679 v4 / 2696 v4,TB 價格唔係差好多, 我比較想買E5 2679 v4
麻煩大家比D意見我

本身:
5820K OC 4.2
X99 Sabertooth
DDR4 32GB RAM
HDD M.2 950PRO 512G
          2.5  850PRO 512G Raid 0 (放GAME)
DISPLAY ASUS GTX 1080
PSU 750W
CPU Cooler (H110i GTX)

因為而家加多2張INTEL 750 1.2T,但唔夠PCI-E LANE, 順便升級CPU.
本身要用4個VM (2-4 CORE +4G Ram)/ 打機
-----------------------------------------------------------------------
另外, 就算之後升級或降級新U可以比部現有DELL SERVER 用 (E5 2683 V3 X2)

其實你想要咩意見?
cpu你揀好左, 你仲有咩想換?

其實你想要咩意見?
cpu你揀好左, 你仲有咩想換?
yjfoeg 發表於 2016-8-30 18:13

只係GOOGLE睇唔到好多資料關於係X99 Sabertooth / 華碩板 + U 的資料
    始終用200W 的CPU都有擔心呢個問題

回復 3 #rickychan03

上 WS版好過
X99 sabertooth 得 8+4 上 8+8好d
via HKEPC Reader for Android

只係GOOGLE睇唔到好多資料關於係X99 Sabertooth / 華碩板 + U 的資料
    始終用200W 的CPU都有擔心 ...
rickychan03 發表於 2016-8-30 18:17

你可以買左粒U番來先,因為經驗話我聽,粒U只會整死板,唔會整死U

你喜歡就可以跟我用X99 Deluxe II,佢有兩個U.2+兩個M.2 socket,夠晒你用

係wo諗諗下你張Intel 750未必係U.2

咁X99 Deluxe II/X99E WS都得

你可以買左粒U番來先,因為經驗話我聽,粒U只會整死板,唔會整死U

你喜歡就可以跟我用X99 Deluxe II ...
銀鎧騎士 發表於 2016-8-30 18:21

師兄又放毒
X99 Deluxe II 要近5,000
咁反而考慮點整死板先

係wo諗諗下你張Intel 750未必係U.2

咁X99 Deluxe II/X99E WS都得
銀鎧騎士 發表於 2016-8-30 18:31

唔再加其他野, 只係換U 係得的
    2 張750 係足夠的

師兄又放毒
X99 Deluxe II 要近5,000
咁反而考慮點整死板先
rickychan03 發表於 2016-8-30 18:33

你有想換2679v4呢個念頭已經好毒

而且Deluxe2只係賣緊$3800

你有想換2679v4呢個念頭已經好毒

而且Deluxe2只係賣緊$3800
銀鎧騎士 發表於 2016-8-30 18:38

板就唔換拉, U 就認真諗諗