[記憶體] ram 底板 問題

我想買部新機..見到個LIST係行一條16G RAM .咁我想問行兩條8G 定一條16G 有冇分好同唔好

仲有部腦主要係打機..CPU係用I7 6700     有咩底板好用FOR打機 唔洗超頻..本人對電腦不太熟

求師兄幫手

一條ram 冇得行dual channel...
mobo 唔超頻既話就睇你budget 同埋要d咩features, m.2 之類

一條ram 冇得行dual channel...
mobo 唔超頻既話就睇你budget 同埋要d咩features, m.2 之類 ...
ms06s_char 發表於 2016-8-31 12:59

師兄..上網睇過頭先..好似行兩條個效能會比較好..係咪呢..小弟唔識..求指教

回覆 3# ftang444

同時行兩條ram 既較能係會好過行一條, 不過實際環境下係唔會覺
不過同時行兩條ram 最好買孖裝, 驚d ram 唔夾

唔超頻唔洗貴板。。。。

唔超頻唔洗貴板。。。。
Frozen 發表於 2016-8-31 13:17

THX師兄..因為我唔太識..想成部買..但係唔知佢地有冇得轉第二個底板

回覆 4# ms06s_char

THX師兄

THX師兄..因為我唔太識..想成部買..但係唔知佢地有冇得轉第二個底板
...
ftang444 發表於 2016-8-31 13:27

廠機???

廠機???
Frozen 發表於 2016-8-31 13:29

想係CENTRALXXXX 到買一部..佢裝好哂個種

想係CENTRALXXXX 到買一部..佢裝好哂個種
ftang444 發表於 2016-8-31 13:32

What is your budget?