[主機板] 100 series chipset 裝 WIN7 USB 問題

上網見到原來100 SERIES既底板係裝WIN 7既時候, 由於USB 3.0 DRIVER 問題, 所以用USB裝WIN 7 係會出問題, 要係唔同廠商將D DRIVER 整合去USB 個ISO檔先得, 如果唔係就要用DVD ROM + P/S 2 MOUSE/KEYBOARD裝

咁如果我用既係 USB2.0 外置DVD ROM, 同埋USB 2.0 MOUSE / KEYBOARD, 會唔會出現呢個問題呢?
謝謝

會出問題

回覆 2# blackkh

即係直接所有USB都用唔到? 一定要整合左 OR 用SATA + P/S 既MOUSE?

回覆  blackkh

即係直接所有USB都用唔到? 一定要整合左 OR 用SATA + P/S 既MOUSE? ...
feli 發表於 2016-9-2 13:53
如果冇加driver先
係,2.0 3.0都唔得

回覆 4# yjfoeg

唔該師兄, 不過而家D 底板, 好多時都得一個P/S 2 PORT, 我點樣先可以同時同MOUSE 同埋KEYBOARD呢?

回覆  yjfoeg

唔該師兄, 不過而家D 底板, 好多時都得一個P/S 2 PORT, 我點樣先可以同時同MOUSE 同埋KEYBO ...
feli 發表於 2016-9-2 14:05

咁咪買隻 USB mouse 或 KB 囉.

回覆 6# eddychoy04

但唔係話用唔到咩? 要裝好晒D 野先得嗎?

回覆  eddychoy04

但唔係話用唔到咩? 要裝好晒D 野先得嗎?
feli 發表於 2016-9-2 14:16

裝左 USB driver 咪得囉。

仲驚就買佢:

試吓喺bios set usb device support legacy

個port係USB 3.0嘛
所以唔得的
一係就用PS2 Keyboard/Mouse
一係就patch個ISO