[操作疑難] 底板上面, 4-pin, 8-pin, molex 4-pin 電源接頭有乜功用上分別?

如果得 4-pin or molex 4-pin, 有乜唔用得?
如果 i5 + N1070 + 6 x HDD, 底板得 4-pin電源接頭, OK?

Thank you

連6PIN PCI-E頭1個都冇就咪諗住用1070...
基本上冇PCI-E頭個電源要唔係就10幾年以上,要唔係就火數太低同雜牌...
仲敢拎黎插顯卡真係超級勇士

閣下及電腦都須要砍掉重練。

底板上面<<<<<
除咗24-pin外, 我係問再插上 4-pin / 8-pin / molex 4-pin 有乜分別
要上圖?

你想有乜分別?

底板上面
superguyalan 發表於 2016-9-4 20:12

其實5係好明你想問乜

比張相睇睇,咩火牛又唔知,點答呀

底板上面
superguyalan 發表於 2016-9-4 20:12

終於知你想講乜

方4pin係比CPU
兩個方4pin變既長條8pin一樣係比CPU,比較高階板會有,插單4pin已經夠電係可以唔駛插8pin(除非主機板硬性規定)
有d板有既大4pin係比PCI-E額外供電用,以免有時可能多免插電卡PCIE比唔夠電,好少需要插

買顯卡唔駛理,主要係火牛插頭決定

終於知你想講乜

方4pin係比CPU
兩個方4pin變既長條8pin一樣係比CPU,比較高階板會有,插單4pin已經夠電係 ...
tuyylihk 發表於 2016-9-4 21:38

Thanks.
Display card, SATA HDD 真係唔洗用?
想買呢塊, 但得4-pin, i5 + 1070 得唔得?
https://www.msi.com/Motherboard/ ... .html#hero-overview

Thanks.
Display card, SATA HDD 真係唔洗用?
想買呢塊, 但得4-pin, i5 + 1070 得唔得?
...
superguyalan 發表於 2016-9-4 21:52

你用邊隻牛先係問題。