[電腦組合] 想買MINI PC, 一般文書, 上網和看電影.. 謝謝指教

對電腦不太熟, 因家中太細, 現有一台陳年NOTEBOOK, 完全沒位置放DESKTOP.
想換一台電腦, 希望滿足以下要求, 求指教:
1) SIZE細小, 想放在電視機傍, 打字等用無線KEYBOARD, MOUSE.
2) 太太間中需要用WORD和POWERPOINT, 用WINDOWS去銀行等交費用..
3) 儲存相片, 是否現在都是SSD, 聽說高容量很貴, 那是否應把相片都放在外置的2.5寸硬碟中, 有需要存取時就另外連USB3.0最好呢?
4) BT電影, 不太大量, 間中下載一些電影播放.

請問這樣要求是MINI PC首選麻?
如果買, 廠機會否方便一點, 有什麼推介麻? ASUS好嗎?
另外一直都有用CD ROM如安裝程式, 如MINI PC是否要另買外置CDR哩?

謝謝大家...

回覆 1# ronaldlcm

識砌既自己砌, 唔識既買Dell + 佢3年保

我應該唔識砌機了...
DELL係咪網上直買哩? 但我去DELL網站看不到有MINI PC哩?
DELL會比ASUS好嗎? 另外ZOTAC這品牌又如何哩?
麻煩.>~

回覆  ronaldlcm

識砌既自己砌, 唔識既買Dell + 佢3年保
saldtch 發表於 2016-9-9 13:23

對電腦不太熟, 因家中太細, 現有一台陳年NOTEBOOK, 完全沒位置放DESKTOP.
想換一台電腦, 希望滿足以下要求, ...
ronaldlcm 發表於 2016-9-9 11:57

完全自己砌唔會係最細部, 但同BUDGET會係最快, 最多STORAGE (唔計 WINDOWS/ OFFICE LICENSE)
REF1:  7L容積機箱
REF2: 3L容積機箱

廠機 (DELL/ HP USFF), 唔會最細, 而且同BUDGET最慢, 但最簡單, 又連WINDOWS LICENSE
EDIT: 廠機有少量THIN PCS可以考慮, 例如 LENOVO IDEACENTRE, 但只有極少選擇

BAREBONES (INTEL NUC/ GIGA BRIX ETC.) 最細, 唔會最慢, 但連埋LICENSE 會幾貴
REF: 呢部報$2800但要加零件

當然, 仲有手指電腦, 又平又細部, 但性能同擴充性極差
REF: 賣1千蚊上下

如果唔怕砌機/ 比錢間鋪砌, 全DIY同BAREBONE都唔錯, 完全唔想煩就一定係廠機

回覆 3# ronaldlcm

你mini pc 係指barebone 果d size? 個人覺得十分唔值果個價錢, 自己砌係唔會最細, 不過都夠細個人覺得, 可以買ITX 砌,

例如:
mb: asus H110
cpu: i3 6100
256 gb ssd (or 128 gb 如果買多隻hdd) + 2.5inch hdd (optional) 4-8gb ram + win 10 + dvd rw(optional)
箱我對呢隻: 我記得正都有得賣, 不過就貴DD, 連火牛的, 你可以去叫人砌

By the way, 其實買部notebook 仲實際, 一樣價或可能仲平D, 效能就差D, 但夠你用

咁講, 如果我真係唔太識..
係咪去黃金(CENTALFIELD?)講我既要求, 佢就同我砌一台哩?
其實咁樣同DESKTOP最大既分別係塊底板細D, 同OUTPUT係HDMI? 其實同DESKTOP一樣?

請教如果我講的要求, 係咪I3就夠哩?
DISPLAY CARD唔打機唔需要, SOUND CARD都係咪都唔使?
SSD 就通常64GB, 再加個1T HD...

完全自己砌唔會係最細部, 但同BUDGET會係最快, 最多STORAGE (唔計 WINDOWS/ OFFICE LICENSE)
REF1:  
REF ...
s20021139 發表於 2016-9-9 14:56

我一直以為MINI PC冇左個MON, 又冇連KEYBOARD..
理應平過MINI PC好多架?! 反而NOTEBOOK仲平D?

其實一來想省位, 二來覺得我從來唔會拎部電腦出街, NOTEBOOK好似浪費左咁..
同埋MINI PC可以出電視, 咁YOUTUBE或BT可直接電視睇, 好正咁..

師兄認為如果咁既要求NOTEBOOK會好D嗎?
如果係, 應買咩LEVEL呢?

回覆  ronaldlcm

你mini pc 係指barebone 果d size? 個人覺得十分唔值果個價錢, 自己砌係唔會最細,  ...
saldtch 發表於 2016-9-9 15:23

我一直以為MINI PC冇左個MON, 又冇連KEYBOARD..
理應平過MINI PC好多架?! 反而NOTEBOOK仲平D?

其實一來想 ...
ronaldlcm 發表於 2016-9-9 15:50

notebook大舊過mini pc好多...
事實上nb塊底板仲大過itx

咁講, 如果我真係唔太識..
係咪去黃金(CENTALFIELD?)講我既要求, 佢就同我砌一台哩?
其實咁樣同DESKTOP最 ...
ronaldlcm 發表於 2016-9-9 15:30

如果真是咩都唔識就買廠機or NB啦… 唔好攪咁多野
http://www.hpdirect.com.hk/s/sto ... od.detail?seq=11226

回覆 7# ronaldlcm

notebook 一樣可出電視, 你買部有HDMI output 既再加個無線keyboard 完全無分別

上面既朋友都講左, barebone (姐係你指既mini pc), 係得motherboard, cpu, case 同power supply, 你買晒全部一D都唔平