[中央處理器] Intel notebook CPU既型號分類存在欺騙成份?

用DESKTOP CPU既諗法係咪錯, 抑或INTEL存心誤導?
DESKTOP i3, i5, i7分別為 2C4T, 4C4T, 4C8T

但notebook 既CPU任佢UP為i3,5,7...例如最近既skylake系列
i3 6100U, 2C4T, 2.3GHz, no Turbo Boost, 3M cache
i5 6200U, 2C4T, 2.3GHz, turbo boost to 2.8GHz, 3M cache
i7 6500U, 2C4T, 2.5GHz, turbo boost to 3.1GHz, 4M cache

硬件基本不變, 只係谷高少少頻率, cache加大少少, 改個名就當不同檔次, 個價貴千幾至二千不等.

食水深左少少......仲有少少受騙的感覺

回覆 1# soccerism
其實google下就會知命名方法,

用DESKTOP CPU既諗法係咪錯, 抑或INTEL存心誤導?

呢套命名方法已經好耐, 只能說閣下孤陋寡聞

回覆  soccerism
其實google下就會知命名方法,

呢套命名方法已經好耐, 只能說閣下孤陋寡聞 ...
戀人未滿 發表於 2016-9-10 15:49

讀多D書, 睇清楚人地條POST先拋書包好嗎?

我有話我唔知desktop 命名方式嗎?

DESKTOP i3, i5, i7分別為 2C4T, 4C4T, 4C8T

但notebook  ...
soccerism 發表於 2016-9-10 15:37

Desktop i5都有雙核四線程,咁根據你個標題,咁係咪"Intel desktop CPU既型號分類存在欺騙成份? "
E.G. Intel® Core™ i5-4570T Processor (4M Cache, up to 3.60 GHz)

讀多D書, 睇清楚人地條POST先拋書包好嗎?

我有話我唔知desktop 命名方式嗎? ...
soccerism 發表於 2016-9-10 03:56 PM

自己都唔知UP過乜?
我幾時有話你唔知desktop 命名方式

自己都唔知UP過乜?
我幾時有話你唔知desktop 命名方式
戀人未滿 發表於 2016-9-10 16:13

根本INTEL D CPU唔係靠睇I3, I5 , I7去睇幾多核,最終都係要個型號去INTEL官網到睇幾多核。

根本INTEL D CPU唔係靠睇I3, I5 , I7去睇幾多核,最終都係要個型號去INTEL官網到睇幾多核。 ...
ncl 發表於 2016-9-10 04:14 PM

唔係, 數字後接既英文字母可以代表到核心數目

由第一代低電壓 notebook i3/i5/i7 已經係咁, 只係你唔知, intel 也冇話過用 i3, i5, i7 去分core/thread.  

咁攞 i7 6900k (8C16T) 比, i7 6700k(4C8T), 6800k (6C12T) 全部又係騙人 ?

但notebook  ...
soccerism 發表於 2016-9-10 15:37

Why assume desktop CPU = laptop CPU?

煙條係nb已經玩左就快5年

而家係nb 仲要多返幾粒i5 HQ 問你死未