[主機板] asus p8z77-v lx 加入nvme模組成功用PCI E ssd開機.

如題

如題
thomas6681 發表於 2016-9-12 19:38

請問用乜方法可以令Z77用nVME開機?
而你隻SSD速度一般喎!

請問用乜方法可以令Z77用nVME開機?
而你隻SSD速度一般喎!
kcyipgar 發表於 2016-9-12 19:46

http://bbs.pceva.com.cn/thread-125688-1-1.html
目的只是舊底板支持從NVMe SSD引導開機,速度不太計較.

m6e 係行nvme?

目的只是舊底板支持從NVMe SSD引導開機,速度不太計較.
thomas6681 發表於 2016-9-12 19:54
我想問...唔計較速度咁用nvme黎做乜

我想問...唔計較速度咁用nvme黎做乜
yjfoeg 發表於 2016-9-12 20:13

純粹玩吓,所以買隻128MB.試完拆除用番舊既硬碟,抽取磁碟架可以隨時用第隻碟.

m6e 係行nvme?
sodimpuis 發表於 2016-9-12 19:57

不是,
是一款入門型PCIe SSD,使用了MLC Flash,是一款標準的MLC PCIe SSD,內部採用的是M.2 SSD,搭配PCIe的M.2 SSD轉接卡,透過轉接而成。128GB(讀取速度:770MB/Sec,寫入速度335MB/Sec).
三星和intel太貴了,玩不起.

回覆 7# thomas6681

唔戚nvme既ssd z77唔洗改都用到

慢咗D

回覆  thomas6681

唔戚nvme既ssd z77唔洗改都用到
sodimpuis 發表於 2016-9-12 21:29

改咗感覺好的,多咗個windows bootloader.