[產品資訊] GTR VS SILVERSTONE火牛

此帖只係報導事實,唔岩心意可以選擇性唔好睇!

我一向係實事求是地去做事和睇事物,先前一講GTR火牛,就經已引來多次的火牛黨圍攻,不過,事實就係事實,GTR火牛我用左唔少,但從未見過或遇過所謂放煙花的事件,由我五年多之前開始用到而家,正常的使用下,出現故障壞牛係有出現過,有些甚至因為廠方經已唔再出某些型號,所以兩年前我也買了兩隻SILVERSTONE的300W細牛來試用一下,試用左剛好兩年,就開始來料了!

昨日就出現了問題,部機原先用開好地地,忽然間佢自己關機,之後就點按佢都唔肯再開機,剛才就開棺驗屍,初步睇症狀就係通電後底板的LED燈著,按開關掣就閃一下,CPU風扇轉一轉跟住就唔再轉,似係短路觸發保護,不過,經過多次交叉印證之下,證實係隻SILVERSTONE牛自己出問題,和底板無關。

將這隻懷疑有問題的牛,直接駁去另外一部電腦,隻牛一榚無法正常起動。而將另外兩隻其他機正常使用的火牛,轉來這部電腦,就全部都可以正常起動。就算把這隻懷疑有問題的牛,唔駁任何野,就咁short訊號線起動,亦係無法起動,所以肯定隻牛係要回廠了。

單從使用壽命去比較,都只係兩年貨仔就出問題,我睇唔到在耐用性上比牛皇仔有乜優勝,但價格就當然高人一等啦,至於講話邊個用料靚D,邊個轉換效率高D,邊個會或唔會放煙花,就留待有特殊喜好的用家自己去挑選好了。但對我而言,同樣係一隻細牛,同樣都夠力推我部機,一個價格明顯貴左一大截,但同樣地都係兩年左右就出問題,是否值得這些額外花費,我就覺得係完全唔值!

你要人信 都唔係淨up架
1. 幾大火數,推咩機,冇講
2. silverstone用十x幾間代工廠,你唔講咩款同冇講過野真係冇分別

我係 pentium 年代,就係俾 GTR 牛 整燒塊 2themax底板,
全屋跳電制!!!!!

我係 pentium 年代,就係俾 GTR 牛 整燒塊 2themax底板,
全屋跳電制!!!!!
sunyan12 發表於 2016-9-13 18:57

咁公道d...
你點知唔係2themax底板整壞隻牛

已閱, 謝謝
所以?

老實說句...
係商業角度..GTR係可以做到最平
SOFAR..每個月都至少出10隻GTR 最低階MODEL~只保1年
係我手上至少都出幾十隻以上
未過保壞既大約1成-2成..但都未試過全機死件或全間屋跳電, 最多真係跳到部腦有火花即關機, 或者有電到無畫面多..無其他師兄講到咁誇..

我推既只有CPU RAM MB HDD 全部低階, 有DISPLAY已經即時唔用GTR

而silverstone我比較少用..都用過幾隻.大約3-4隻...保養期內入廠未試過
呢幾年就無咩點買..因為個個價位太多選擇

其實揀火牛都要配合其他野..搵最低階火牛推高階野..遲早負荷唔起

GTR火牛有D人係可以用好耐好耐,而名牌可以好快就GG。

但係,好平嗰D GTR個設計跟本連個基本protection都冇,唔燒就好好地,一燒可以燒哂成部腦入面所有野

gtr正野黎,好好用

咁公道d...
你點知唔係2themax底板整壞隻牛
yjfoeg 發表於 2016-9-13 19:18

被强姦女仔上法院,
個官問被强姦女仔:“公道啲,會吾會係你强姦個男人呢???或你好享受强姦過程!!““

被强姦女仔上法院,
個官問被强姦女仔:“公道啲,會吾會係你强姦個男人呢???或你好享受强姦過程!! ...
sunyan12 發表於 2016-9-13 19:51
好好笑喎
點解而家咁多人鐘意用完全唔似嘅野做類比