[電源器] EVGA火牛問題,其實P2 / G2 有咩分別.....

美亞目前 750W G2 同650W P2 同價HKD 805
推1070 應該650W 夠用..........

雖然之前有師兄POST過EVGA 1000W P2既開箱文 話係白金牛........
不過真心想問G2 同P2
大家都係全模牛、有ECO MODE、日本電容
其實有咩分別?
THX

EVGA每個型號第一個英文就直接講係咩牌
W=白
B=銅
G=金
P=白金
T=鈦金
第2個就係產品線既分別

P2同G2代工廠一樣係超級花
主要分別得80PLUS個牌

其實650夠就冇乜必要上750...
而且森林P2個運費平過G2

仲有G2試過個價超低,而家只係正常價...
(前排我瞄左好耐,而家P2到手等裝...)

P=platinum
g=gold
其他太複雜,自己研究

EVGA SuperNOVA 750 G2 Power Supply
Total Watts: 750 Watts
+12v Rail: 62.4A Total
100% Modular
Energy Rating: 80 Plus Gold
Fans: 1 x 140mm
ECO Mode: Yes

EVGA SuperNOVA 650 P2 Power Supply
Total Watts: 650 Watts
+12v Rail: 54.1A Total
100% Modular
Energy Rating: 80 Plus Platinum
Fans: 1 x 140mm
ECO Mode: Yes

THX 咁多位師兄~!

美亞目前 750W G2 同650W P2 同價HKD 805
推1070 應該650W 夠用..........

雖然之前有師兄POST ...
sandalshk 發表於 2016-9-14 22:42

去EVGA 官網有詳細比較, P2 省電D, 但我覺得係貴在個白金牌

回覆 6# java2

金同白金級相比
轉換率差幾%
不過價錢貴20%..........

回覆  java2

金同白金級相比
轉換率差幾%
不過價錢貴20%..........
sandalshk 發表於 2016-9-16 13:48

p2 算好,t2 仲差得多

G2同P2有分別...睇REVIEW拆殼就知, 入面好多野都唔同左...唔單係PG之別...

肯定, G2 也長過P2 少少. 借2幅750W G2/P2圖, 大家自己估下那是G2和P2
回樓主, 如果肯定650W 夠用比我會買P2

2016-09-16 20.01.42.jpg

2016-09-16 20.01.51.jpg

G2同P2有分別...睇REVIEW拆殼就知, 入面好多野都唔同左...唔單係PG之別...
1112311123 發表於 2016-9-16 15:02