[操作疑難] 點解我用唔到 Ultra fast boot?(WIN8.1)

MY PC:
CPU:Intel Core i5-4460 Haswell Refresh
MB:Asrock B85M Pro4 LGA 1150
DISPLAY:MSI GeForce GTX 1060 3G OCV1

點解我用唔到 Ultra fast boot?超快速冇得比我按.....
GeForce GTX 1060支唔支援Ultra fast boot?還是BIOS有野要SET...

MY PC:
CPU:Intel Core i5-4460 Haswell Refresh
DISPLAY:MSI GeForce GTX 1 ...
電腦黑仔 發表於 2016-9-17 11:57

用SSD就得喇, 駛咩用呢d?

用SSD就得喇, 駛咩用呢d?
nnd 發表於 2016-9-17 12:24

我有用SSD,咩唔係用Ultra fast boot會開機仲快嗎?

我有用SSD,咩唔係用Ultra fast boot會開機仲快嗎?
電腦黑仔 發表於 2016-9-17 12:31

有SSD夠喇, 你用左分別都唔大~
人地呢個係for用緊傳統硬碟個d, 佢地用左分別大好多~

MY PC:
DISPLAY:MSI GeForce GTX 1 ...
電腦黑仔 發表於 2016-9-17 11:57

是否這樣.

有SSD夠喇, 你用左分別都唔大~
人地呢個係for用緊傳統硬碟個d, 佢地用左分別大好多~ ...
nnd 發表於 2016-9-17 12:34

原來係咁,,即係SSD唔使用依個功能,是嗎?

原來係咁,,即係SSD唔使用依個功能,是嗎?
電腦黑仔 發表於 2016-9-17 12:37

開了POST快D

是否這樣.
thomas6681 發表於 2016-9-17 12:36

我跟你做左之後開唔到機,冇畫面,BIOS都入唔到,依家要放電池等底板冇電,先入番BIOS
即係我只可用FAST BOOT,FAST就冇事,點解會咁樣??

回覆 7# macis

POST即係乜?點開?

我跟你做左之後開唔到機,冇畫面,BIOS都入唔到,依家要放電池等底板冇電,先入番BIOS
即係我只可用FAST BOO ...
電腦黑仔 發表於 2016-9-17 16:00

華擎說明書都係咁寫:
通過華擎獨創的 Ultra Fast 閃速啟動技術,系統冷啟動只需不到 1.5 秒*就能登錄
Windows 8。還在等什麼?!快速啟動技術將完全改變您的使用體驗和使用習慣。
*啟動時間因不同的系統配置而異。
所需設備
支持 Ultra Fast 閃速啟動的華擎主板
SSD 固態硬盤(推薦)
支持 UEFI GOP 的顯卡或使用 CPU 集成顯卡
UEFI Windows 8 操作系統
安裝概述
步驟 1:安裝硬盤
步驟 2:設置 UEFI
步驟 3:安裝 UEFI Windows 8 操作系統
步驟 4:執行開關機 2~3 次
步驟 1:安裝硬盤
將硬盤安裝到主板芯片組原生 SATA3 接口。
[注意] 有些主板有額外配有第三方 SATA3 控制器,以提供更多的 SATA3 接口,
若要使用閃速啟動功能,請不要將硬盤安裝到此類 SATA3 接口。
關於如何判斷是否為芯片組原生 SATA3 接口:
主板上有打印 SATA 接口編號,原生 SATA3 接口一般以 SATA3_0,SATA3_1…來編
號。而非原生 SATA3 接口,比如通過 Mavell 芯片提供的 SATA3 接口編號為
SATA3_M0,SATA3_M1…。
步驟 2:設置 UEFI
開機按 F2 或 DEL 鍵進入 UEFI,進入 Boot 頁面,找到 Fast Boot 選項,將其設置
為 Ultra Fast。之後按 F10 鍵,保存並退出 UEFI。

Fast Boot
快速開機可將電腦的開機時間降至最短。在快速模式中,您無法從 USB 儲存裝
置開機。僅 Windows 8.1/8 支援 Ultra Fas(t 超快速)模式,且若您使用外部顯示卡,
VBIOS 必須支援 UEFI GOP。請注意,由於 Ultra Fast(超快速)模式的開機速度
極快,所以進入本 UEFI 設定公用程式的唯一方式為清除 CMOS 或在 Windows
中執行 UEFI 公用程式重新啟動

你塊MSI GeForce GTX 1060應該支援 UEFI GOP.