[中央處理器] 二手E3-1231V3燒機測試, 輕鬆突破100大關

話說尋晚買左粒二手E3-1231V3, 當然即刻上機. 用落無咩問題...開機40幾度
首先睇下主機既自閉位先,個靚位連風扇吹唔到 散熱用緊原裝intel 4代果個薄散熱
室溫下無開冷氣無開窗咁測試

prime95 行In-place large FFTs 跑30分鐘

睇唔明既RealTemp Sensor test

最後一問, 係咪好唔正常?

機位

恭喜ching..$1100入到粒

正常唔超無可能會上到100度...
你係咪裝heatsink裝唔好?

看來還比之前V2温度差,
E3-1230 V2-在用時full load ,
已92度.……
普通上網睇片輕易7-80度

1100 咁平
前2日有師兄PM我放1240 v2都要千三乜都無...
呢D位夏天會唔會燒壞槐板

正常唔超無可能會上到100度...
你係咪裝heatsink裝唔好?
Advanced Ivan 發表於 2016-9-29 18:58

有裝啊, 應該部機個位唔好, 貼牆枱底左右後面都散唔到熱. 散熱又係intel果個弱雞野, 依家普通用就40幾度, 打機60-70度

1100 咁平
前2日有師兄PM我放1240 v2都要千三乜都無...
呢D位夏天會唔會燒壞槐板 ...
老婆大哂 發表於 2016-9-29 19:38

1100純粹一粒U乍, 然後咩都無跟, 淘寶U, 塊板都用左好耐, 仲係未死得...ASUS B85-MG

看來還比之前V2温度差,
E3-1230 V2-在用時full load ,
已92度.……
普通上網睇片輕易7-80度 ...
akam7777 發表於 2016-9-29 19:25

full load好似 比原本用緊既4440高10幾20度...

1100純粹一粒U乍, 然後咩都無跟, 淘寶U, 塊板都用左好耐, 仲係未死得...ASUS B85-MG ...
ccman1108 發表於 2016-9-29 22:02

老實講Hk1100收粒淨1231v3我覺得好底,淘x淨u都要1400人仔啦,又係咩嘢都無

老實講Hk1100收粒淨1231v3我覺得好底,淘x淨u都要1400人仔啦,又係咩嘢都無
andycobe 發表於 2016-9-29 22:28

係,所以9沖去買,好彩粒u貌似正正常常