[主機板] 換底板問題

其實係想換CPU,奈何底板太舊support唔到新款CPU
但換底板上網睇有人話唔駛重裝windows,有人話要,邊個先岩?
同廠既就唔駛?由spec到可以睇出黎?
一來怕麻煩唔想重裝,二來家陣windows係因為之前免費升Win10而得到既「免費正版」,怕重裝會無左
請Ching指點

就算唔使重裝都只係開到機
license一定唔work

回覆 2# KinChungE

多謝Ching解答
咁底版有冇話邊隻牌子(分別係某方面)好?
有冇話打機用邊隻好D?

回覆  KinChungE

多謝Ching解答
咁底版有冇話邊隻牌子(分別係某方面)好?
有冇話打機用邊隻好D? ...
Oops678 發表於 2016-10-1 00:15

其實而家D大牌子,質量都差唔多

好多人話華碩好,但華碩既平板又麻麻地,分分鐘唔及華擎

而家D 板基本上系 ASUS,ASROCK,MSI,GIGA 既天下

個人LIKE ASROCK 貪佢平靚正...多花樣....

我知呢度好多evga 同asus fans....但唔好走黎話我....純個人喜好

retail 版work; oem 未必work

就算唔使重裝都只係開到機
license一定唔work
KinChungE 發表於 2016-9-30 22:29

換CPU係吾會影响到個window.

換CPU係吾會影响到個window.
akam7777 發表於 2016-10-1 00:53

樓主係換埋底板

回覆 4# 神田傲

多謝Ching解答,我仲想問下
其實我部機一休眠就開唔返機,同埋正常關機熄電制時會好似禁實開機制強制關機咁有斷電聲,呢D問題係咪都係底板既問題?
如果係,我就係Asus受害者...(其實本人都唔多鍾意Asus,但部機朋友幫砌當時無研究咁多電腦野>< )

咁BIOS有冇大分別?好似有D牌子個BIOS user friendly d?

其實係想換CPU,奈何底板太舊support唔到新款CPU
但換底板上網睇有人話唔駛重裝windows,有人話要,邊個先 ...
Oops678 發表於 2016-9-30 21:36

打電話上去攞新sn就得。

其實可唔可以把舊底板個 windows licence 轉移過去新板?