[電源器] 家陣D火牛仲係睇每W幾錢就決定到隻牛既質素?

屋企3部機砌左兩三年用得好地地, 冇乜點再留意砌機D野
以前買牛大約睇住唔好少過$1/W, 都唔會太差
依家要換機, 覺得自己有D脫節
VX TPN停產, HX系列得番高階, HCG又事故多左, D款轉曬唔知邊隻好

睇番ANTEC 同CORSAIR兩大廠, 計番每W $1.5內
暫時都係得
ANTEC EDGE HCG
CORSAIR RMX
SEASONIC M12II

EDGE就雙路 (30+30, 35+35), 自從用左HX之後鍾意單路, 顯卡輸出唔洗理咁多野, 總輸出夠, 部機就唔洗怕
HCG 其實兩年前買過一隻, 但部機擺係大陸, 擺多過用, 同埋爬完文又見人話多左事故, 價錢又中下(大約$1.05/W), 會唔會用料真係唔得?
RMX 單路, 貼近$1.5/W, 問題係CWT代工, 我睇番自己以前爬完文先買既牛, 咁多隻都係SEASONIC (VX450 TPN650 HX650 HCG620) CWT呢隻又可唔可靠?
M12II 就係因為我有將HCG列入考慮之中, 如果真係買HCG, 咁HCG同M12II對比又點揀好?

歡迎師兄有其他推介
我都係一般家用機, 重點都係耐用同留番多少升級唔洗換牛, 唔SLI 唔CF 唔用頂級CPU 高W數真係用唔著
所以都集中係600W咁上下既牛
黎緊應該都1060/1070+I5

THX

我就膚淺d ,,睇牌子only

優先考慮antec, corsair
其次再睇佢個80plus 牌級數

我就膚淺d ,,睇牌子only

優先考慮antec, corsair
其次再睇佢個80plus 牌級數
nameless.ken 發表於 2016-10-3 20:38

咁真係幾膚淺

一個牌子可以有唔同代工廠,唔同既牌子又可能有同一間代工廠,80 plus級數只代表其效率,唔代表用料一定好D。

toms 果邊有個火牛tier分級表
http://www.tomshardware.com/forum/id-2547993/psu-tier-list.html
唔知各位點睇,有無參考價值呢?

我隻牛tier 4

一般睇保養...
買七年保,好似corsair HX/AX無咩煩惱
反正火牛有排用,買貴少少無所謂
白金同鈦金無得輸

ATX $0.6/W
SFX +$100
Bronze +$50
Gold +$100
Modular +$300

剛收到呢隻750W 白金十年保, 唔知有無得輸

一般睇保養...
買七年保,好似corsair HX/AX無咩煩惱
反正火牛有排用,買貴少少無所謂
白金同鈦金無得輸:sm ...
a39g99 發表於 2016-10-3 22:30

toms 果邊有個火牛tier分級表

唔知各位點睇,有無參考價值呢?

我隻牛tier 4 ...
raydan 發表於 2016-10-3 22:16

我 4 隻牛,1 隻 tier 3 (Corsair CS750M), 3 隻 tier 1 (EVGA G2 850, EVGA P2 1000, Cooler Master V650).

剛收到呢隻750W 白金十年保, 唔知有無得輸
java2 發表於 2016-10-4 00:13

EVGA
以前主力機換牛果陣唸過玩EVGA的
不過要去amazon買就放棄左(唔想等,要即買即上機)
最後出Corsair HX1000i 算
如果再換火牛一定換EVGA 1000 T2
(好想玩次鈦金既牛牛)

不過EVGA最正係有賣自家既Cable,唔洗特登去淘再訂制