[電源器] GTR 記念文(話就話係幫跑車平反)

部舊機由09年用到依家
Spec:
Gtr 400W 火牛(PTX400M)
Seagate 320g HDD
SP920 256g SSD(15年買)
E5200 cpu 2.5ghz,最近一年長期風冷超外頻上3.3ghz
P5KPL-AM
2gb samsung ram+ 2gb kingston ram(15年二手買入)
R9 270 用msi afterburner拉盡,+10%voltage(15年二手買入)
Win xp+ win10雙系統,依家長期win10

今晚無聊,手多多dl左甜甜圈來玩
諗住燒下無乜大礙
點知我岩岩睇完個五分鐘短片,就聽到啪一聲
之後成間屋插蘇無哂電,都估到係個d野
走入房仲聞到燒燶野味

後來確定係跳總掣,電腦插蘇猛左後再開返總掣
之後成部腦搬出來,換左個火牛,再檢查返底板電容,見無乜事,直接通電開機,成功,無任何野損壞

Gtr牛拆開過來睇,好勁嘅燶味傳入我的鼻
但睇過電容又無脹無流汁,唯一見到玻璃fuse入面好似有爆炸過咁,d金屬碎癡哂上玻璃表面
可能日後會再拎來做led火牛(玩命中)

換左隻highpower 1000 plus gold (二手有保)上去,再壞會再上來報告
GTR請暫時安息

一直都唔識死,因為真係未死過
BTW我只會係電腦旁先會開電腦,資料有長期backup,而且電腦旁邊無易燃物品,一般人請勿模仿本窮L

其實我懷疑超頻後係會用多過火牛標准嘅384W, 但隻牛一年內都無突然斷電,直到今晚先來突然壞,其實保護係咪唔足
其他牛會唔會咁?

我想知有沒勇士用gtr 24/7結果燒屋lor

alan11abc 發表於 2016-10-4 03:13

咁易咩

alan11abc 發表於 2016-10-4 03:13

除非電腦裝左好多相同程式(
講真有幾何有電腦燒屋新聞

是時候了

樓主真係幾多手

部舊機由09年用到依家
Spec:
Gtr 400W 火牛(PTX400M)
Seagate 320g HDD
SP920 256g SSD(15年買)
E5200 cp ...
kelvinchm 發表於 2016-10-4 02:07

都係o個句, 無圖無真相

快貼圖

其實我好懷疑GTR個火數係咪input 個watt數
係初級coil 個個就HIHI 重未計埋PF

都係o個句, 無圖無真相

快貼圖
patpatlee1231 發表於 2016-10-4 10:46

都無乜好睇,頂多今晚返去影個fuse

部機依家插左新火牛,但隻牛同電線都未執好,唔見得人

講到明記念 點可以冇車頭相