[主機板] Thin ITX 嘅 DC jack 頭係咪 standard?

例如呢三款都好似唔一樣。如果換板,等如換牛?

Asrock N3150DC-ITX, Asrock N3150TM-ITX
http://www.cnx-software.com/2015 ... on-n3150-processor/

MSI H81TI: 7.4 x 5.1mm
https://www.msi.com/Motherboard/H81TI.html#hero-specification

塊板基本上唔會跟牛
你買萬用notebook牛,總有一隻啱

塊板基本上唔會跟牛
你買萬用notebook牛,總有一隻啱
yjfoeg 發表於 2016-10-4 18:51

咁慘

同問
萬用火牛都有分內正外負同內負外正既插法...點知正唔正確呢?

例如呢三款都好似唔一樣。如果換板,等如換牛?

Asrock N3150DC-ITX, Asrock N3150TM-ITX

MSI H81TI: ...
webservices 發表於 2016-10-4 17:30

mm越大越好, 但呢D板都唔會比你加勁卡

一般一係就第1幅圖果隻2.1mm dc plug(通常mb用12v power supply)

一係就第2同3幅果隻notebook常用嘅內針dc plug(dell notebook就係用呢隻,通常呢種板要用19v power supply)

其實我反而想知呢d板onboard轉出來嘅molex 4pin/sata power plug可以output到幾A電出來
唔通隻牛有300W,板就可以output e.g. 250W以上?

一般一係就第1幅圖果隻2.1mm dc plug(通常mb用12v power supply)

一係就第2同3幅果隻notebook常用嘅內針dc ...
C-Leung 發表於 2016-10-4 23:39

冇可能...onboard 19V 轉 3.3+5v+ 12v 效能唔方好
仲有7.4 應該食唔到300w咁多會熱到溶, 5.5 180w 都會熱到火燭咁
所以D廠都cut 左pcie 16x 唔是一定會出事

回復 8 #EVIS

原來係7.4(mm?),咁應該係7.4x?.?

我都係舉個例,d廠根本唔會寫塊板出到幾多power
Btw印象中picopsu有出過300w model但都係用5.5x2.1 dc plug?

回復 EVIS

原來係7.4(mm?),咁應該係7.4x?.?

我都係舉個例,d廠根本唔會寫塊板出到幾多power
Btw印象中pi ...
C-Leung 發表於 2016-10-5 01:30

500w都有但唔是5.5