[操作疑難] 有無師兄玩過馬暈牌X540-T2 10Gb Lan Card

部雙路E5-2670砌完,下一步應該係10Gb Home Network喇。有無師兄試過馬暈牌X540-T2 10Gb LAN Card,因為夠平,雙LAN都係五百幾人仔一張,主要用嚟過大file(4GB~4xGB)多

https://item.taobao.com/item.htm ... p;abbucket=4#detail

我係淘哩款,型號係 X540-T2DELL

【intel英特尔万兆电口 X540-T2 网卡 RJ45接口 YY482T 质保三年】
http://e22a.com/h.0u2qXy?cv=AAMmQzbD

因為原廠 QNAP TVS-1282T 10g lan card 有散熱風扇

所以淘寶貨都買有風扇款

今日試左將淘寶貨插入 TVS-1282T

認到,全部lan加埋有8個(4個1g+2個原廠10g+2個淘寶貨10g)

我係淘哩款,型號係 X540-T2DELL

【intel英特尔万兆电口 X540-T2 网卡 RJ45接口 YY482T 质保三年】
http:/ ...
kofz 發表於 2016-10-15 18:58

多謝師兄回覆先想請問用落有無咩問題? 其實呢D又唔係咩高科技電子零件,對馬暈網班高手嚟講整過張一模一樣嘅應該無咩難度。另外多口問句師兄咁多10Gb LAN要嚟點用㗎?

多謝師兄回覆先想請問用落有無咩問題? 其實呢D又唔係咩高科技電子零件,對馬暈網班高手嚟講整過張 ...
NetSoul 發表於 2016-10-15 23:10

只係裝入nas睇下認唔認到

因為官方支援list冇寫明支援x540-t2

但原廠內置哥張其實就係相同 chipset

可能為左保障原廠card有人買

但原廠卡貴淘寶貨幾倍以上

我試完已拆走

插返入pc

買了兩張2口,沒有用.   因沒有10g switch, ethernet  10g switch太貴了 (e.g. XS708T-100NES), 我覺得直插(通)係無咩用

再入了兩張光 , 1張 Mellanox Connectx2 (r$100), 1張x520 (r$680)
加crs226 @EURODK (desktop 版有discount u$205)
加 2 條 SFP-H10GB-CU3M @taobao r$130

esxi(nas)t520 <-10g-> desktop-connectx2 好快
其他esxi->1g, 都無  bottleneck  

raidz2 -> raid0 2 x sata ssd

反向就3xx MB

raidz2 -> raid0 2 x sata ssd

反向就3xx MB
garywongwm 發表於 2016-10-17 11:14

嘩!師兄多謝你寶貴的測試資料
我屋企三部PC一部自組嘅所謂NAS,打算NAS買兩張Dual Port,每部PC買張Single Port直接駁去NAS度,唔知好唔好?請多多指教

嘩!師兄多謝你寶貴的測試資料
我屋企三部PC一部自組嘅所謂NAS,打算NAS買兩張Dual Port, ...
NetSoul 發表於 2016-10-17 11:47

nas 不等於 switch
nas -> router/switch -> pc

用esxi 扮switch: tried esxi_vmxnet3(nas)->esxi_E1000(router:pfsense/routeros-x86)-> 10g uplink->desktop(10g)
= ~2.5-3.5 gbps
所以我都係買O左個平switch

nas -> 1:1 -> pc
internet->1g switch -> pc
要2 個connections per desktop

看你係咪用 nas  o向 分開 o左的network for ISCSI ONLY or 10G only SMB , 是就ok

Look look, the 2nd graph (no 10g switch)
http://www.smallnetbuilder.com/l ... cutting-10gbe-metal

10G switch貴

10G switch貴
macis 發表於 2016-10-17 14:30

有錢記得買個貴的, 多的野玩...
XS708T  better then  XS708E

Intel® Ethernet Converged Network Adapter X540-T2
因個convergence