[電腦組合] 部機用左九年, 係時候更換了...

部舊機不經不覺已經服役左九年, 之前已更換左 SSD 開相片 Raw 檔去執相但此中力不從心, 所以都系時候更砌過部.

舊機 config -
Intel Q6600
P35 Neo2-FR / FIR
Ram DDR2-400 2GB x 2
Nvidia Geforce 8800 GT
Plextor M5S 128GB

上個月頭整好晒個 list 就去訂 (當時底板+ram package 無貨), 月中齊料就攞左返來.
由於接近十年無砌機同埋呢段時間比較忙, 而且希望執好啲線, 所以慢慢整直到上星期日才可以整完.
宜家執相同舊果部完全兩個世界, 以前用 Photoshop 開 raw 檔 apply filter 或 effect 通常可以去食支煙先, 現在係彪出來根本唔使等.
我好少打機, 部機主力系用來執相, 帮海關做 video 轉檔同埋 play 4K (仲睇緊 4K mon), 希望部機可以應付到五年內我既需要啦.

新機 config -
Asrock x99 taichi
CORSAIR Vengeance LED DDR4-3000 8GBx4
i7 6800K
Corsair H80i V2
Sapphire RX480 NITRO 4GB
Plextor M6S+ 256GB
ADATA Premier SP550 480GB
WD Purple WD40PURX 4TB
Toshiba MD04ACA400 4TB
LG GH24NSC0 24X DVD Writer /SATA
Acbel iPower 90m 80Plus Gold 600w
Noctua NF-P12 PWM (120x120x25mm)  x 2
Cooler Master Silencio RC-550 Black

攞返屋企時, 好多嘢好重...

啱啱攞返屋企, 好多嘢好重.

慢慢砌...

慢慢砌...

啲線盡量收埋系後面...

收埋啲線係後面

空間好大, 可以泊車 ^^ ^^

空間好大, 可以泊車 ^^ ^^

終於完成, 開機 ^^ ^^

終於搞掂, 開機 ^^ ^^

謝謝點閱 !!!
(純粹分享, 不跑分)

好多車車呀

回覆 2# 秋煙

啲車車系一位愛好模型的朋友帮我去砌的, 我對砌模型完全無耐性

樓主ching, 顯卡點解唔上盡8GB? 只差少少$

車車 車車
對呢set野流哂口水.
仲有D線執得幾齊整下.
加埋車車120分!

CORSAIR Vengeance LED DDR4-3000 8GBx4

仲有套餐價? 2999?!

P.S. SSD 用埋NVME仲好

部舊機不經不覺已經服役左九年, 之前已更換左 SSD 開相片 Raw 檔去執相但此中力不從心, 所以都系時候更砌過 ...
samlit1016 發表於 2016-10-18 13:04

我未用過 Noctua...真系咁靜?!?!

回覆 4# elai

我唔打機, 所以 4GB 同 8GB 分別不大, 夠用就得了...

回覆 5# trustme133

謝謝欣賞 !!!
不過真係砌得好鬼慢, 搵食唔掂

仲有套餐價? 2999?!

P.S. SSD 用埋NVME仲好 ...
神田傲 發表於 2016-10-18 13:48

我太耐無接觸電腦, 所以 NVME 遲少少再試...