[中央處理器] [大鄉里] Intel max turbo on all cores?

買咗塊底板成年有多先發覺原來BIOS可以set到 4 核 一齊max turbo

係咪所有底板都做到?

其實即係超頻,好多塊都有,
我塊ASUS X99 直頭有得比你SET TURBO時間,溫度同TDP限制
然後你會發現...咁不如直接鎖曬佢超

岩岩換左粒6800K,TURBO BOOST 3.0仲可以剩係加超一粒最好
(每粒都唔同,INTEL出廠前要測好,幫你MARK左粒* 係BIOS,
INTEL仲有個程式同驅動程式將最需要單線程的程式搬去最強的核心)

依家6核心,其他五個一齊BOOST 3.6GHZ,最好果粒會BOOST到4GHZ
其實都係超頻一種

回覆 1# ~Mars~
由Z77起, 所有DIY品牌 Z系chipset底板都做到

it s terrible to use ,using z type is great

6800k 我追緊您呀!

無意思啦

無需要用到, 咁樣只係晒電

我 4790k 而家都轉左長 set 40x

無意思啦

無需要用到, 咁樣只係晒電

我 4790k 而家都轉左長 set 40x
LoveMariahDayAn 發表於 2016-10-22 00:45

長期用40x 咁不如用4790 non-k?

回覆  ~Mars~
由Z77起, 所有DIY品牌 Z系chipset底板都做到
q_p 發表於 2016-10-21 18:10

我而家用h97 都有
唸唸下即係 4790k 6700k 用h87 h97h170 都已經有all core 4.4ghz
z系空冷一般都係得4.7 即係z系chipset 無咩用

我而家用h97 都有
唸唸下即係 4790k 6700k 用h87 h97h170 都已經有all core 4.4ghz
z系空冷一般都係得4.7 ...
~Mars~ 發表於 2016-10-22 02:17

錯啦,4核同時LOAD,6700K只可以去到4.2GHZ