[中央處理器] AMD 一日仲係玩 "假雙核" 呢家野, 就永無翻身之日, 同唔同意?

我覺得 P4 年代一定係俾人 hijack 左啦

明明 P3 年代追到差唔多
去到 P4 即情係踩住佢條屍過

去到 bull dozer 又無啦啦行番對家條死路架? (假雙核)

玩左咁多年就來唔玩假八核先來問?

我覺得 P4 年代一定係俾人 hijack 左啦

明明 P3 年代追到差唔多
去到 P4 即情係踩住佢條屍過

去到 bull d ...
LoveMariahDayAn 發表於 2016-10-25 03:40

黎緊呢代ZEN 咪唔係假雙核lo, 真雙核+HT
係咪應該要更新下資料先

Am3 Fx 系列 = 4c8t
返而肥龍2真系6c6t , 可惜出到3.1g 就停了

黎緊呢代ZEN 咪唔係假雙核lo, 真雙核+HT
係咪應該要更新下資料先
s84292 發表於 25/10/2016 09:39

尋晚我就係上網見到有人講好似唔係我先至開呢個 post

大家放長雙眼睇下啦

尋晚我就係上網見到有人講好似唔係我先至開呢個 post

大家放長雙眼睇下啦 ...
LoveMariahDayAn 發表於 2016-10-25 12:11

AMD官方資料係極度強調,佢地已經放棄左舊有K10系列的一模組對雙核的CMT模組化架構
改回與INTEL一樣的SMT 傳統核心模式,完整核心,再加上超線程(HT技術)

我唔知你邊度睇到D奇怪資料,如果以AMD官方標準都唔正確,
反而有第三方資料指出AMD ZEN唔係SMT,歡迎貼LINK出黎大家分享討論
而基本上呢個主題亦無咩討論空間,因為AMD自己都認衰

仲有,請搞清楚P4 同K10的架構分別, P4被稱為假雙核的真正原因,
只是INTEL單純把兩個單核心合併,仍然是一個各自"完整"的SMT單核心,沒有任何共用模組的部份
單純將兩個單核心放在一起才被稱為假雙核,因為以原理看~應該叫雙處理器,而不是雙核心處理器,
只不過將兩個單核心處理器封裝在同一個CPU插座內
所以由於共用FSB,所以導致對外傳輸要共享,引致多核心同時處理時性能不如有HTT直連的K8 原生雙核
(實際上INTEL P-D仍然是真實的多核心)

而K10,則是兩個核心共享某些模組,所有核心並不是完整的核心,需要與其他核心共用ALU等等,
理論是良好的,但現實是殘酷的,AMD沒有能力去優化好這套非常複雜的系統

AMD也低估了浮點運算的運用頻率
推土機架構在浮點運算時,單一模組只能當一個核心,
在整數運算時則可以當雙核心,AMD自以為日常運作有80%都是整數運算,所以一個模組當雙核心賣
(曾在美國惹上了標示不實的官司)

SMT和CMT的分別請看
https://isite.tw/2016/05/06/15750
其實大家都有兩方面的技術運用,只是看廠商怎樣取長補短

AMD官方資料係極度強調,佢地已經放棄左舊有K10系列的一模組對雙核的CMT模組化架構
改回與INTEL一樣的SMT  ...
s84292 發表於 25/10/2016 12:17

一句講晒啦

明明之前鬧人地假雙核, 點解之後會自己又行人地以前條死路先

而且呀, 我當你羅到 engineering sample
都無人保證 retail 版都一定唔係 1 module 2 core 咁樣假雙核囉

都無人保證 retail 版都一定唔係 1 module 2 core 咁樣假雙核囉
LoveMariahDayAn 發表於 2016-10-25 12:47

哈哈,搵人黎討論下呢度

AMD由2015年開始同全世界講我地唔做CMT,做返SMT的傳統核心再加上HT的強化版超線程技術
到左9月出實機測試都係咁講,然後出到ES都係
然後突然間由ES版 係SMT到左RETAIL變左 1 module 2 core CMT,
咁其實我地仲有咩討論空間,講到AMD可以係一兩個月內將粒ZEN由SMT突變為CMT了 ,

你到底知唔知一粒X86設計週期同試產需要有幾多間協同公司同需要幾多時間先可以進入量產階段?

NetBurst架構能夠運行在10GHz

">>明明之前鬧人地假雙核, 點解之後會自己又行人地以前條死路先<<"

INTEL係K8出黎之前都係鬧多核心係多餘,
公開講P4 NetBurst架構能夠運行在10GHz,單核心吊打你AMD K8 雙核
然後INTEL咪又係乖乖地出多核心

APPLE 出IPHONE個陣, 三星夠話大螢幕手機冇人要: 根本沒有人會買3.5吋大的螢幕,2.8吋已經係極限
最後出到成7吋 都可以打電話係邊個,咪又係三星

INTEL P-D的假雙核只是設計上不是原生雙核,而是雙處理器膠水,依然係實實在在的兩個核心
AMD K10系列就不一樣, 設計上一個1.5核,不過AMD硬要當雙核心賣, 兩者的"假"定義完全不一樣

LoveMariahDayAn 發表於 2016-10-25 12:47

你咁講ge話即係現階段無野好討論,等貨見街先再開post啦

此thread已完

一句講晒啦

明明之前鬧人地假雙核, 點解之後會自己又行人地以前條死路先

而且呀, 我當你羅到 engineerin ...

engineering sample都同retail差咁遠既佢出咩ES