[其他] 值唔值得為部電腦升級?

本身有部電腦用緊e3 1230 粒 U,好似係2011年買落,仲係行緊LGA1155,都幾舊下,大概係下面咁既config。
CPU: e3 1230
MB: ASROCK H61M-HVS
RAM: DDR3-1066 4GB x 2
HDD: Toshiba 3TB SATA3 7200rpm
Video Card: 不知明display card
Power Supply: 不知明GTR
Case: 不知明GTR

最近部機成日會自己熄機,我拆開睇發現隻牛成日都會好噪,應該就死。
我應該就咁換果隻牛繼續用定係部機仲可以upgrade用多幾年呢? 如果upgrade我睇過下大概會換下面d parts。

Case: Fractal Design - Arc Mini R2
Power Supply: Antec HCG-520M
Motherboard: ASUS 8B75-M LX Socket 1155
Ram: DDR-3 1600MHz 8GB x 2
Video Card: MSI rx470
SSD x 1, HDD x 1

唔該晒咁多位c兄幫眼睇睇

本身有部電腦用緊e3 1230 粒 U,好似係2011年買落,仲係行緊LGA1155,都幾舊下,大概係下面咁既config。
CP ...
呀基 發表於 2016-10-27 00:13

你個新 config. 冇問題,可以去。
但可考慮連 U 都換埋 up 去新世代, 因你都差唔多換灑。

1. 電子野無話幾耐, 所以代理都好重要
2. e3 1230夠用就換壞Part
3. 你 新 List CPU?

粒u 好舊下啦..一定要換....最多我500 同你收左佢

其實e3-1230 都仲夠用既..不過新板好似得返H61 有得買..
2手板又唔知用到幾耐..返正你都換左大半部機,,唔差在換埋u 同板啦..

既然有預定換什麼,就換了它吧 :D

你舊電腦也用了5年了,與其去找不穩定原因,直接換了可能更好地解決問題

你個新 config. 冇問題,可以去。
但可考慮連 U 都換埋 up 去新世代, 因你都差唔多換灑。 ...
eddychoy04 發表於 2016-10-27 00:21

其實都係,但係最慘本身已經有令一部e3 125+SSD+HDD+8GB ram用緊。
再買即係第三部電腦...唔知可以擺去邊,舊既就咁丟左佢又好浪費

1. 電子野無話幾耐, 所以代理都好重要
2. e3 1230夠用就換壞Part
3. 你 新 List CPU? ...
冰水半糖 發表於 2016-10-27 00:22

新List無CPU架,諗住用返粒e3 1230,
綜合咁多為c兄意見可能真係就咁買返隻牛好過。

換X99 吧

粒u 好舊下啦..一定要換....最多我500 同你收左佢

其實e3-1230 都仲夠用既..不過新板好似得返H61 有 ...
byela 發表於 2016-10-27 00:37

好似出左塊P8B75,d config都唔算太差。

既然有預定換什麼,就換了它吧 :D

你舊電腦也用了5年了,與其去找不穩定原因,直接換了可能更好地解決問題 ...
kawo123 發表於 2016-10-27 00:54

其實我都幾肯定係隻牛出事...
因為一開機佢真係叫晒救命咁聲,噪得好緊要。
之前我第二部電腦都試過同一情況,換左隻牛就無事啦。

不過自己見到依家d新野又衰身痕