[記憶體] 家下用32G RAM好似唔上唔落咁....

16GB己經足夠遊戲..
家下啲遊戲容量又越來越大...
GTA5成60G...用唔到ramdisk來放...
遊戲既巫師3同劍靈要27G都有的勉強...
就用來玩下vmware虛擬機就OK...
不過我早排加兩條8GRAM系最低價時入,放返出去都無乜虧

不過家下RAM價升返...下次升級到64G或128G就貴咯...

用x99, 16*8=128G RAM, 就可以ramdisk打gta5

用x99, 16*8=128G RAM, 就可以ramdisk打gta5
vageta 發表於 2016-10-30 21:42

1200一對16GX2
4對=4800
或者7,8,年後就平好多,不過到時GTA 6,7可能120G了

做 simulation 輕鬆用到32 了 haha

1200一條16G
8條=9600
或者7,8,年後就平好多,不過到時GTA 6,7可能120G了 ...
chrono213 發表於 2016-10-30 10:05 PM

邊洗呀,最平唔洗600

邊洗呀,最平唔洗600
戀人未滿 發表於 2016-10-30 22:10

看錯價己改

做 simulation 輕鬆用到32 了 haha
platinum 發表於 2016-10-30 22:09

開一個VMWARE手動掛LOL人機都重有盛.再開多個,一共三個都應該夠RAM,不過四核CPU只能勉強頂得住,過多一兩年換8核就好啲

用左幾年32GB開cad圖, 一堆pdf & chrome tab
開始覺得下部機可以上64GB ram

用左幾年32GB開cad圖, 一堆pdf & chrome tab
開始覺得下部機可以上64GB ram
nelsonlee130 發表於 2016-10-30 22:36

我少玩cad圖,系咪將圖放去ramdisk開?
我都成日firefox開超多tab,但速度無chrome甘快