[主機板] 覺唔覺要拆電池回復BIOS原廠設計好落後??

今日貪玩在BIOS將4核CPU關閉兩核,睇下3570K可唔可以由4.7超去4.8...點知唔穩定,開機按DEL無反應,INS都無用
MSI塊板粒電子電池又系顯卡下面...搞到又要拆顯卡又要拆電池,再裝返...
如果有jumper線可以連去開關制附近,有按鍵跳左跳右去設定回復原廠BIOS設定,唔洗拆機拆電池就方便好多了,要唔要發信去台灣各大主板廠好呢

今日貪玩在BIOS將4核CPU關閉兩核,睇下3570K可唔可以由4.7超去4.8...點知唔穩定,開機按DEL無反應,INS都無用
...
chrono213 發表於 2016-10-30 22:25

你有冇睇manual
不嬲都係有jumper clear cmos
有d型號板上直接有制按clear cmos

用過asus asrock gigabyte msi 間間都一定有jumper clear cmos

你有冇睇manual
不嬲都係有jumper clear cmos
有d型號板上直接有制按clear cmos

用過asus asro ...
EyeOfMagic 發表於 2016-10-30 22:34

又好似系,不過都系又要睇說明書又要拆機,用燈去照蚊甘細既字同jumper幾麻煩

冇睇manual

回覆 3# chrono213

唔使睇manual都知有clear cmos jumper,因為唔係新嘢,一早就有!
你可以將機箱粒reset掣駁去clear cmos jumper度,就做到你想要嘅嘢,橫掂粒reset掣都無乜用...

回覆  chrono213

唔使睇manual都知有clear cmos jumper,因為唔係新嘢,一早就有!
你可以將機箱粒reset ...
Leeahye2 發表於 2016-10-30 22:50

又好似系播,自己加個開關都得

一分錢一分貨
高階板係有掣reset bios

唔上電池, 超到穩先上返

有些板有制甘

再好d既版係,試三次唔得就會自動還原,跟本唔洗出手