[中央處理器] intel下一代頂級個人CPU有沒必要由10核升去12核或16核?

4960x=6核
5960x=8核
6950x=10核

睇過test既都知4核6700K同10核6950x同頻時遊戲無乜分別
普通軟件暫時唔計
6950x只有雙開遊戲時有利,當佢每隻高端要求網遊用左4核,重淨返2核可以睇下網頁等
下一代再上12核或16核有無必要呢...
定系重新改過架構等AMD追唔到上來好

買粒$999usd+ CPU 淨係用黎打機?

4960x=6核
5960x=8核
6950x=10核

睇過test既都知4核6700K同10核6950x同頻時遊戲無乜分別
普通軟件暫時唔計 ...
chrono213 發表於 2016-11-2 10:30

或者你冇必要,但有其他人會好有需要

目光己在E5 2679v4... 6950X 己經 Skip

5960X+E5 2670x2 User

或者你冇必要,但有其他人會好有需要
P14 發表於 2016-11-2 10:36

如果要經常轉片,壓rar呢類多核任務就真系好有必要

可能10年後都係4c8t夠用呢

目光己在E5 2679v4... 6950X 己經 Skip

冰水半糖 發表於 2016-11-2 10:44

我塊版唔係超得頻果類,唔敢用

冰水半糖 發表於 2016-11-2 10:44

邊個提起2679v4我就推post

呢家HKEPC玩家都喜歡多核

若果XEON E5有更多核心(目前係單點18核, 香港可買到既架生). 民用就有可能獲增加.  不過, 因為用途逐步獲簡化. 我最近聽聞, INTEL HD620開始似樣, 內有10-BIT HEVC基本硬轉引擎. 只要用INTEL MEDIASDK重編軟件例如MEDIACODER, 配合裝有INTEL HD 620 內顯CPU, 基本上玩得.