[教學] 其實音效卡既需要程度

其實依家主板全部都有內置音效晶片,以我部機為例,msi z77a gd55,聲稱有8.1聲道支援,但係真正要用到既時候就問題多多,例如我係用主板光籤out line去我部AV AMP,係出唔到5.1的,無論OS或者AV AMP都SHOW唔到.感應唔到相關設定........所以一直都係用獨立顯卡HDMI out line 去部AV AMPAV AMP,無任何特別問題,只係有D不便,因為影像同聲音無得分開,部AV AMP又只得一個HDMI  out line  out line 去個MON,就算唔想聽聲,只係要畫面工作時候,都要開著部 AMPAV AMP,加上係用緊張顯卡處理音效,(估計係)總覺得D聲無以前用主板粒音效晶片出2.0電腦哪叭聽歌聲靚.........
呢個問題之前出過POST問過,可惜都係搵唔到答案
今次變下個問題,想直接買張(最好)外置,或者內置既音效卡,大約兩千樓下都得,反正我覺得改朝換代既速度比顯卡耐玩D,投資多樣野,希望會解決到我既問題
有無師兄覺得我咁諗法;有咩地方留意?值唔值?係咪買張獨立音卡一定會比用內置主板既好?

其實依家主板全部都有內置音效晶片,以我部機為例,msi z77a gd55,聲稱有8.1聲道支援,但係真正要用到既時候就 ...
xxmartin 發表於 2016-11-2 19:15

只答你最後一個問題,一張四百元以上的 Sound Card 都好聲過母板 sound card 及 顯示咭。
Test one, Sound Blaster Xtreme Audio ($400) 贏 Asus Maximus VIII Hero.
Test two, Asus Xonar DSX ($400) 羸 Asus B85 Pro Gamer.

答問題一, 二千樓下都係老虎咭吧。

我係用20蚊USB聲卡,我底板雖然不差但打機USB先分到定位
人定耳機問題。。。

只答你最後一個問題,一張四百元以上的 Sound Card 都好聲過母板 sound card 及 顯示咭。
Test one, Soun ...
eddychoy04 發表於 2016-11-2 08:44 PM

當係目前最新旗艦級主板用既解碼音效晶片料,係咪你所講既都好過內置?
同埋我想要一張解碼範圍支援度高既,當然最緊要聲靚.........
又同埋,ASUS Xonar Essence STX II 老虎卡,岩岩睇過,咁貴既卡只係支援2.0?

其實依家主板全部都有內置音效晶片,以我部機為例,msi z77a gd55,聲稱有8.1聲道支援,但係真正要用到既時候就 ...
xxmartin 發表於 2016-11-2 19:15

講真,今時今日底板音效已經相當唔錯
唔再會因為雜訊有嘈音
除非你玩埋音響或者Hi-end monitor
否則冇需要加sound card

呢啲嘢正如有啲人認為幾萬蚊條hdmi線一定比幾佰蚊嗰啲畫質音效好一樣
玩得起就買,唔係都唔覺有乜需要買

我係用20蚊USB聲卡,我底板雖然不差但打機USB先分到定位
人定耳機問題。。。 ...
冰水半糖 發表於 2016-11-2 21:04

定位的意思係FPS360度聽聲嗰D?

當係目前最新旗艦級主板用既解碼音效晶片料,係咪你所講既都好過內置?
同埋我想要一張解碼範圍支援度 ...
xxmartin 發表於 2016-11-2 21:19

睇戲用 Sound Card 光纖去 AV amp , 用 AV Amp. 解碼 5.1/7.1 啦, 加個十二吋十仔炸到拆屋都得.

聽歌緊係 2.0 or 2.1 啦。

人定耳機問題。。。 ...
冰水半糖 發表於 2016-11-2 21:04

一般而言幾十蚊外置sound card都唔會好得過onboard sound card

幾塊MB都係禁...唔通Driver問題?

定位的意思係FPS360度聽聲嗰D?
200644600 發表於 2016-11-2 21:46

買部 2.0 Channel , 5000 蚊以上 hifi integration amp. 再買對五千蚊以上喇叭, set 到喇叭的高音單元對正耳仔, 聽管絃樂 40 種樂器, 聽到每樣樂器的發聲位, 你就會明咩叫定位。

講真,今時今日底板音效已經相當唔錯
唔再會因為雜訊有嘈音
keithlam2577 發表於 2016-11-2 21:24

我自己用兩三年前既ASUS中階底板,個音效輸出都仲係有少少底噪,用靈敏度高既耳機會察覺到。而mic輸入就極大底噪。

後來加左張三百幾ASUS sound card,輸出音質整體差唔多,但無曬底噪,輸入都乾淨左超級多。