[電源器] [求教]已更換底版。開Game仍會自動重新開機

11/29更新 標題

更換底版後問題依然存在,已更換散熱膏,cpu溫度正常。

開需要高要求少少啲Game玩幾分鐘就會自動重新開機;低要求啲Game(lol csgo)+正常上網睇片就完全冇問題。開始懷疑各位提及既火牛問題,火牛購買不足一年,將會星期六上代理Check Check...後續

-想了解下代理會點樣Check火牛?

-因為我個情況正常使用係完全正常,代理會唔會就咁Check完開到機睇到片就當無事退返比我?

-如果代理Check到火牛有問題,會維修好後比我 / 直接換過一隻新牛比我?

(因為我無後備牛,所以已經要維修數天就會無電腦用,被迫買過隻新牛,有冇推介邊隻火牛,thanks!)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

因最近塊ASROCK B75 R2.0好似壞壞地,只要開game玩,有時電腦會突然自動重新開機,一日會發生數次,平時上網睇片完全冇問題
因火牛買左一年左右,所以排除火牛問題,應該就係底板問題,因我用電腦都只係玩普通Game (lol csgo h1z1 賽車game等等),所以想經濟效益最高情況下換過塊底板,延續電腦性命,可以再戰幾年

1.)想問下會唔會有其他1155底板好過B75?

2.)另外如果我用AUSE B75底板(因附近只有呢塊),洗唔洗重裝WIN7?

以下係我電腦配置
Intel(R) Core(TM) i5-3470 CPU @ 3.20GHz(3200 Mhz)
ASROCK B75 R2.0
Kingston DDR-3 1600MHz 8GB x2
Crucial_CT250MX200SSD1 250GB
WDC WD20EZRX-00D8PB0 2TB
NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB (上星期換,未換之前都會發生自動熄機情況)
Cooler Master G550M (一年前換)

火牛問題?

有機會是火牛有問題,不是底板

回覆 1# lau123321

cpu 過熱自動重新開機

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2333560

因最近塊ASROCK B75 R2.0好似壞壞地,只要開game玩,有時電腦會突然自動重新開機,一日會發生數次,平時上 ...
lau123321 發表於 2016-11-6 11:27

回覆 4# t773777

佢幫你問?
咁勞氣既!

唔好意思,我講漏左少少
其實唔單止係自動熄機問題有時開機會無畫面,風扇轉3-5秒後,自動熄機再重新開機,不斷自動開機熄機,我拆開機箱後重插d線+ram又會開得返機,但過一排又會唔得

#2 & #3
因其實未換牛之前都係會出現自動熄機問題,只不過無咁頻密,當時都只係玩只係lol,所以比較少自動熄機,但最後都決定左換牛,換完牛都會有自動熄機問題

應該唔會cpu過熱問題,因我用緊212x cpu風扇,而每次自動熄機完後開hwmonitor睇溫度都好正常。
ps.有時係岩岩開game 入場load緊果陣,都未開始玩就會自動熄機

我未夠分去交易區買野,你意思係Z68會好過B75嗎?

java2 發表於 2016-11-6 12:00

200 OK好`.........

回復 7 #lau123321

有冇試過重新上過heat sink同換ram?

via HKEPC Reader for Android

回覆 9# zgmfx12a

RAM有重插,見有人提話用擦膠擦下,都係無法解決
heat sink就冇,因為見到溫度一切正常,lol 5x度,閒置4x度。而未換heat sink之前用原裝都係會有無法開機等小問題出現,所以無去懷疑heat sink裝得唔好

因無多一塊底板可以做測試,所以好頭痛