[電腦組合] NUC6i7kyk呢鄀嘢,功能如何?

有啲興趣
用途,工作至用,有時會帶埋返屋企做嘢,剪片加大量資料browsing
所以會開好多好多browser tab,同埋會開firefox , chrome, opera等, 每個browers都會開30+個tabs
同埋會剪片+PS

可能用幾多ram至係問題!

上述情況,我E5用32G好順暢

買咗幾個月,部機以咁細嘅size嚟講真係相當不錯……唯一要彈嘅係50% cpu loading以上個風扇就嘈得幾明顯。

via HKEPC Reader for Android

多一個2.5吋位就perfect

ht1507 發表於 2016-11-14 19:42

呢舊野個size...咪玩啦
多一個2.5吋位都要厚1cm

ht1507 發表於 2016-11-14 19:42

用Dropbox 2T好方便????

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone

咪再厚啲囉
有咩問題?

用Dropbox 2T好方便????

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone
friendhtc 發表於 2016-11-14 20:53

都要揾位sync file

咪再厚啲囉
有咩問題?
ht1507 發表於 2016-11-14 23:25

其實Skull Canyon轉咗扁薄咗比起一般常見的盒子型NUC更加好拎。拘拘為咗個2.5"HDD而加厚其實有啲無謂,2.5"硬碟其實最多都係得4TB,話多唔多話少唔少有啲雞肋。反而本身已內置兩條m2槽,相對上已足夠。再講其實而家都趨向外置硬碟丶NAS發展,內置大容量HDD其實有點不合時宜…

via HKEPC Reader for Android

其實Skull Canyon轉咗扁薄咗比起一般常見的盒子型NUC更加好拎。拘拘為咗個2.5"HDD而加厚其實有啲無謂,2. ...
tingcrab 發表於 2016-11-15 00:17

NAS 有速度同外網連接問題
SSD 價格比起2.5寸仍然好貴
外置硬碟多一舊野多一條線

有番咁上下容量需求既話冇左2.5真係差啲
其他煙頭NUC得U版又食唔落