[中央處理器] CPU PCIe lanes 問題

小弟仲唔明點分配PCIe lanes

假設我有 1 X GTX 1070 用左 PCIe 3.0 X16 lanes
1 X intel 750 SSD 3 X 4 NVMe X12 lanes
我research 左我粒U有20 LANES, 咁我咪用晒?
仲想加張sound card 係唔係夠用呢?

Config :
i7 6700k
ASUS Z-170A
RAM 2 X 8G

最重要都係看下有無槽比你插
有得插, 最多慢D

小弟仲唔明點分配PCIe lanes

假設我有 1 X GTX 1070 用左 PCIe 3.0 X16 lanes
1 X intel 750 SSD 3 X 4  ...
HY 發表於 2016-11-14 17:53

6700k 得16lanes
得socket 2011 i7 先由28lanes起

回覆 1# HY

顯卡可以行x8,或者x4,唔一定食晒x16

ssd都唔一定食曬4lanes, 有幾多閒置食幾多,最盡食4,食唔足效能一定有影響

最重要都係看下有無槽比你插
有得插, 最多慢D
冰水半糖 發表於 2016-11-14 18:01

我都係得一張DISPLAY CARD 同SSD NVME, 冇其他野插,

回覆  HY

顯卡可以行x8,或者x4,唔一定食晒x16
chromechan 發表於 2016-11-14 18:28

一般顯卡行幾多? 如果X16 咁NVME SSD 會有影響?

跟據Intel個schematic,只有顯卡係"直入"U,其他係share哂好多野再經DMI入U,唔會唔夠。

http://www.anandtech.com/show/94 ... pc-6th-generation/3

回覆 7# HY

平常冇loading就好似係x8,full load就x16,不過x8都已經足夠速度

跟據Intel個schematic,只有顯卡係"直入"U,其他係share哂好多野再經DMI入U,唔會唔夠。

...
wyhui5124 發表於 2016-11-14 19:12

睇MB manual 有福diagram 好多PCI-e, SATA, USB那張圖有講,再check manual會有講M.2點分