[其他] [幫高通清倉底貨] 裝粒 ARM 落主機板當副 CPU 有冇用?

是咁的, 早幾日「救呢間公司」出咗部手機
用上代粒噴火龍 810, 早幾日先話出
我心諗: 810 果然好多死貨

眾所⑨知, 810 咁灼手可熱肯肯定唔適合做手持裝置
但依家有堆平價、性能唔差既 810 清緊貨
如果你係廠商, 你會點玩?
智能電視/電視盒/電視手指/路由器/汽車音響/Smartbook 玩到爛
仲有冇其他有創意既玩法

忽發奇想, 裝粒 810/其他 ARM CPU 落 Desktop/Notebook 塊主機板到
副 CPU 用, 諗唔諗得過
平時上網、文書、睇片用 ARM
打大型遊戲/剪片/高效能應用/X86 專用軟件先撻粒 X86 (同獨顯)
慳電、清涼、寧靜 (810 再食電再熱都冇主流 X86 咁誇張)
甚至微軟可以優化吓 Win10, 系統介面、選單
嗰啲比曬兩粒 CPU 同佢地既既內置 GPU 搞
獨顯專心做遊戲畫面, 負荷少咗, fps 都高啲
大家覺得有冇搞頭

big.little 2代

Arm架構點可能用作x86架構副CPU?

via HKEPC Reader for Android

PS4好似有粒MIPS去支援返PS3或者之前既game

Arm架構點可能用作x86架構副CPU?

via HKEPC Reader for Android
321 發表於 2016-11-16 18:58

Win 10 本身支援 ARM 同 X86 架構
Lumia 950 (XL) 同 Raspberry Pi 都用 ARM, 都行都 Win10

依家就係希望微軟優化吓 Win 10, 支援混合架構雙 CPU
細哎嘢俾 ARM, 粗重嘢俾 X86 同獨顯做

我想amd出arm

有,但超級難姐

Win 10 本身支援 ARM 同 X86 架構
Lumia 950 (XL) 同 Raspberry Pi 都用 ARM, 都行都 Win10

依家就係希望 ...
幻之大天使 發表於 2016-11-16 19:05

OS支援同某程式行唔行到兩回事

RPi裝Win10,唔會行到M$ Office的,要有特別for RPi既Office先行到
另外其他程式都要出多個version,好似之前Windows RT咁既情況

OS支援同某程式行唔行到兩回事

RPi裝Win10,唔會行到M$ Office的,要有特別for RPi既Office先行到
另外其 ...
readonlymember 發表於 2016-11-16 19:12

原意就係軟件有 ARM 版優先用 ARM 版, 冇先開粒 X86
咁就可以達到慳電效果

其實 Apps 唔支援唔緊要, 個系統本身 ARM Run
X86 淨做 X86 Apps 負荷都少好多 (=騰出更多效能)

btw, 新版 Office 唔係 UWP (X86 ARM 通用) 咩?

原意就係軟件有 ARM 版優先用 ARM 版, 冇先開粒 X86
咁就可以達到慳電效果

其實 Apps 唔支援唔緊要, 個系 ...
幻之大天使 發表於 2016-11-16 19:20

多春X86下,唔會差好遠,總有粒春無野做

倒係副處理器既概念一早有,顯卡本身就係一粒專做圖像處理既CPU