[產品資訊] 有冇人覺得而家啲機箱仲要分插3.5好煩

唔係個個都用罩耳式耳筒,好多都係用手機果啲連咪嘅耳筒插落去,但往往要3.5mm 2to1 轉接線先可以聽到雙聲度,而家有啲廠機嘅面板都開始轉 3.5mm combined jack,要分插可以插後面底板果到。
插到前面嘅通常係mobile嘢,插後面嘅通常係固定device,一般用家唔會無啦啦插支獨立咪去錄嘢囉。
但而家砌機果啲箱冇一隻用 3.5mm combined jack,咁有冇相關嘅面板可以買?

好多都係用手機果啲連咪嘅耳筒插落去

where?

where?
戀人未滿 發表於 2016-11-19 21:06

意思係「好多人都係用手機果啲連咪嘅耳筒插落去部主機度」

唔係個個都用罩耳式耳筒,好多都係用手機果啲連咪嘅耳筒插落去,但往往要3.5mm 2to1 轉接線先可以聽到雙聲 ...
iwinson 發表於 2016-11-19 21:04

電腦固定用,依家唔係多數轉曬USB 外置DAC, 插乜鬼3.5MM,
個人2 SET 無線PC耳機同1SET 有線都係USB

機箱要有埋果個頭, 通常要自己再配面板,再插一條線或者係USB,
HD AUDIO 針腳好似做唔到combined jack,
combined jack仲要睇下佢係四段定義係點,有D手機用到,但NB又係唔得

下下要插支咁嘅嘢落去,煩都乜咁,又嘥位又易斷聲

手機四4pin耳筒真插電腦3pin插係會有stereo,只不過無左個咪的功能。手機用mono咪,電腦係支援stereo咪,當然唔可以一個插又咪又耳筒。

via HKEPC Reader for Android

回覆 4# s84292
好多人淨係用手機附送果條耳機插電腦咋...唔會特登買USB耳機插電腦
仲有砌機嘅箱90%都係得2個USB,好易唔夠用,廠機機箱都識前面4個USB了
再配面板已經煩,而家唔怕煩但都難搵呢種面板
HD AUDIO 針腳好似做唔到combined jack...oh

回覆  s84292
好多人淨係用手機附送果條耳機插電腦咋...唔會特登買USB耳機插電腦
仲有砌機嘅箱90%都係得2 ...
iwinson 發表於 2016-11-19 21:13

所以呢個世界先會有USB HUB

百貨應百客,記住這句話

到主板冇晒插位我保証又黎呢度嘈,情況就好似 IPHONE 7 飛走耳機一樣