[電腦組合] 洋垃圾升洋垃圾建議

Video & Photo edit 用

現時 spec
X58 ASUS rampage 3 formula
Xeon 5650 MB
8 GB x 6 DDR3 Ram
GTX 680 4GB display
幾隻 SSD
30 GB ramdisk for rendering cache

使用 Adobe Premiere、After effect preview、壓片感覺上有點吃力,(rendering 8 mins 的 1080p mp4,要 30-40 mins) 但考慮如果 $2-3k 可明顯提升效能的話,就獎勵下自己

但因為不想浪費 6 條 DDR 3 ram,所以想用翻 x58、x79 MB
現在諗緊淘多一粒 xeon 5650 + 雙路 MB
還是 x79 + 2670 v3

請問如行雙路 5650,可放得落兩個塔形散熱 + GTX 680 4GB 嗎 ?

PS. 小弟不愛追款升級,之前用 i7 920 都用了好幾年,換埋現在的 5650 又用左 3-4 年,所以今次升級後會作長遠用

thanks

直接買 新版新U 新ram 唔好留ddr3

Video & Photo edit 用

現時 spec
X58 ASUS rampage 3 formula
Xeon 5650 MB
8 GB x 6 DDR3 Ram
GTX 680 4 ...
35OL 發表於 2016-11-20 17:22

E5-2670 V3用LGA2011-3, X79板用唔倒喎

http://ark.intel.com/products/81 ... -30M-Cache-2_30-GHz

E5-2670 V3用LGA2011-3, X79板用唔倒喎
wyhui5124 發表於 2016-11-20 17:34

唔得的嗎 ?
最盡都係 8 核 16 線程 ?
咁比而家 6 核 12 線程好似升得唔明顯添

直接買 新版新U 新ram 唔好留ddr3
Mathk 發表於 2016-11-20 17:26

不捨得放棄 6 條 ram,因為當年買實在唔平

不捨得放棄 6 條 ram,因為當年買實在唔平
35OL 發表於 2016-11-20 17:38

我記得果時4MB EDO RAM 要成千銀

應該賣左成set,升叉九九,早論用3K有主板連ram,可惜8GBⅹ2ddr4.可能要再加16GB,而cpu揾馬雲執粒10-20核玩下……
先算升級……
升X79只能用到E5-V1/2嘅CPU,
但揾到新主板行兩粒E5-2670/2680都應該好爽,好難揾X79.
X99-配E5-V3/V4CPU就貴D

換雙路 x5650 效果不明顯嗎 ?

換顯卡可能幫到唔少

唔得的嗎 ?
最盡都係 8 核 16 線程 ?
咁比而家 6 核 12 線程好似升得唔明顯添 ...
35OL 發表於 2016-11-20 17:37

x79只可以用v1/v2
e5-2670 v2已經係10核

btw, 唔好諗住6核上8核冇乜分別
你果代既6核根本最多只等於e5 v1既4核咁上下效能