[電腦組合] 17吋螢幕 VGA 點轉 DVI 插碩

我個MON係以前VGA17吋螢幕,因為唔想換mon 住, 要買一個converter 轉DVI 公頭, 如下圖, 咁應該買邊隻 Converter
1) DVI-I (Single Link)
2) DVI-I (Dual Link)
3) DVI-D(Single Link)
4) DVI-D (Dual Link)
5) DVI-A

好似得呢5種,對嗎?請師兄教路!

你部電腦個頭係DVI-D,係唔可以直接用轉接頭出VGA
你需要嘅係主動式轉換器,但今時今日冇DVI嘅mon我諗你都係換左佢啦...

回覆 2# yjfoeg

如果真係唔換mon, 因為都用左唔係好耐, 咁有無辦法? 主動式轉換器是甚麼? 這個轉換器可以解決, 貴唔貴?
轉換器有無分 DVI Single Link OR Dual Link?

回覆  yjfoeg

如果真係唔換mon, 因為都用左唔係好耐, 咁有無辦法? 主動式轉換器是甚麼? 這個轉換器 ...
fredayeung 發表於 2016-11-25 10:43
用左唔係好耐嘅mon,應該唔會淨係得VGA頭喎
我個mon 8年幾都有DVI...

回覆 4# yjfoeg

轉換器有無分 DVI Single Link OR Dual Link?

DVI single/dual link 應該是給 2560 解像度 mon 用
你個 DVI 頭只有 "I", 不是 "+",應該沒有類比輸出, 用不上被動 DVI-->VGA 轉頭

USB->VGA adaptor ?

要平就淘, 淘佬要搵"DVI24+1轉VGA",入面有晶片做轉換

我個MON係以前VGA17吋螢幕,因為唔想換mon 住, 要買一個converter 轉DVI 公頭, 如下圖, 咁應該買邊 ...
fredayeung 發表於 2016-11-25 10:32

DVI-D 係無可能被動轉到VGA
怕買錯不如HDMI轉VGA啦,不過要買有供電個隻
其實最好都係換mon, HDMI轉VGA都要$100加上唔穩定機會都幾大 ,一陣唔work最後都係要買mon