[主機板] X99底板+E5 CPU一問

諗住用返原本的細機箱 (為環保+慳錢),計劃配E5 v3系列

市面上唔多MATX的X99板,依家睇緊2隻牌子

想請問ASROCK 塊ASRock FATAL1TY X99M KILLER
係定
EVGA X99 Micro 2 好呢???

想請問邊隻兼容度會比較大呢? (定買asus塊x99-m ws?)
因為見佢地website的cpu support list唔係每款E5 v3都支援
(有部份無列出,如︰E5-2649v3, E5-2669V3, E-2673v3, 2676v3等)

如果買齊晒返嚟又唔兼容就大鑊了

想請教c hing們的建議,謝謝

回覆 1# HONG-BAC

好難講, 非E5當然冇呢啲問題, 但E5最多支援2路. 唔知道你想用邊個E5型號呢? 係入門, 抑或係10個真U個款?

回覆  HONG-BAC

好難講, 非E5當然冇呢啲問題, 但E5最多支援2路. 唔知道你想用邊個E5型號呢? 係入門, 抑或 ...
polarhei 發表於 2016-11-26 17:52

坦白講我唔係太識食煙,依家諗緊E5-2629v3 / E5-2673v3
2者相差700港幣左右

E5 2629 v3冇vt

ASUS X99M WS, WS for workstation, 用e5 cpu 一定ok

E5 2629 v3冇vt
ivan360 發表於 2016-11-26 18:11

真心求教︰有無vt差好遠?

唔該你

ASUS X99M WS, WS for workstation, 用e5 cpu 一定ok
leotonch 發表於 2016-11-26 18:13

謝謝你先
睇返ASUS個SUPPORT LIST都無呢2粒U,要再繼續搵搵資料

OEM Models 通常都不在 Support List, 但只要是正式版, 9成兼容

回覆 7# HONG-BAC
a字頭兩個牌子 多數支援e5 v3  買時問一問賣家

回覆  HONG-BAC
a字頭兩個牌子 多數支援e5 v3  買時問一問賣家
ivan360 發表於 2016-11-26 21:12

仲有想問一問gigabyte x99同大華記比呢?
有無研究?

thx