[操作疑難] 如果行raid0 請問可以加幾多只HDD- 6只,可以嗎?

如果行raid0
底板有6個sata的頭,系未可以SET晒做raid0.

如果6只SSD。 都SET,做raid0.

當500mb/ 只。x 6 .  未可以去到3000 mb/S ?

底板RAID...
Dun FF too much,傷身呀

回覆 2# yjfoeg

請問咩是Dun FF ?

因為升級左SSD,易家有3只,SSD多左出來, 64GB,80gb, 120gb.
所以想問下。得的買返兩只返來試行下。
網上好像沒人試 6只HDD行 raid0. --SSD.

速度會打折,
一隻500,2隻只有8/9xx

6隻raid0, 風險*6

回覆 4# 戀人未滿

系可以行RAID 0 。
SSD,X 6只?

接C兄計法。

500 X 6 =3000 MB
起碼有 2500MB/S 吧。。。。。

甘要找底板, 6個頭都是sata3 先得,
因為待易家的板,得兩只sata3.0,   4只 sata2.0

回覆  戀人未滿

系可以行RAID 0 。
SSD,X 6只?

接C兄計法。

500 X 6 =3000 MB
起碼有 2500MB/ ...
kevinlwz 發表於 2016-12-4 18:10
底板RAID,根本做唔到6隻
其實連2隻=2倍速都做唔到
另外,6隻RAID 0,事旦死一隻都TOTAL LOSS...

Speed of RAID0 bottleneck at 3~4 SSDS from some posts I saw on web
Also, 3 SSDS RAID0 != 3x the speed of 1 SSD

回覆 5# kevinlwz
唔係咁簡單,
以下為我估計:
假如6隻raid0, 咁每隻可以提供既速度如下:
1 100%
2 90%
3 80%
4 70%
5 60%
6 50%
如此類推論,
但raid0 既最高速度應該係有限制,但原因我唔知,
例如. 960pro raid0 都係只係得3xxxx mb

google搵既其中一張圖

為左試raid0而換板,你覺唔覺有d多餘呢?

回覆  kevinlwz
唔係咁計囉,
以下為我估計:
假如6隻raid0, 咁每隻可以提供既速度如下:
1 100%
2 90%
3  ...
戀人未滿 發表於 2016-12-4 18:52
RAID係需要運算,
愈快或者愈多碟,需要嘅運算速度愈高,
遞減亦都愈嚴重
去到960PRO呢種本身超快嘅SSD,或者樓主嘅6碟RAID,正宗「思考跟唔上反應速度」

RAID係需要運算,
愈快或者愈多碟,需要嘅運算速度愈高,
遞減亦都愈嚴重
去到960PRO呢種本身超快嘅SSD, ...
yjfoeg 發表於 2016-12-4 18:56

1. Controller未必跟到咁快
2. Controller至memory無咁快 (SATA controller在PCH, PCH去CPU根本提供唔到咁多bandwidth, DMI 3.0 total得3.9GB/s)
3. RAID行distribution, 即係如果你要求小於6個sector, 就唔會load盡