[其他] 想問下呢個係咩slot,可以插啲咩……?

想問問,有冇師兄知道紅圈嗰個係咩插槽?可以插啲咩卡?
另外藍圈嘅天線又有啲咩用呢?
謝謝。

回覆 1# mdws2002

3g/4g msata card

mini-pcie
有天線多數留比你加3G/4G modem, 加完可以用電話SIM卡上網

千祈唔好買msata ssd加落去, 100%用唔到

mini-pcie
有天線多數留比你加3G/4G modem, 加完可以用電話SIM卡上網
readonlymember 發表於 2016-12-7 01:08

即係圖中三個插都係清一色嘅Mini PCI-E?
唔插3G/4G Modem,仲可以插啲咩實用性較高嘅卡?

TB有70元短卡mini pcie轉兩頭SATA,但螺絲孔短過你部機

TB有70元短卡mini pcie轉兩頭SATA,但螺絲孔短過你部機
computer1975 發表於 2016-12-7 09:42

呢部明顯notebook黎
轉standard SATA根本冇用

computer1975 發表於 2016-12-7 09:42

但係Notebook位,轉SATA係咪都無乜用?
因為即使裝到都裝唔到其他嘢。

即係圖中三個插都係清一色嘅Mini PCI-E?
唔插3G/4G Modem,仲可以插啲咩實用性較高嘅卡? ...
mdws2002 發表於 2016-12-7 01:10

左面係MSATA, 右面係MPCIE, MPCIE同MSATA係外觀上係一樣, 你要睇返MANUAL先知中間空左個SLOT係邊種, 你又可以將右面條SSD插入中間睇下認唔認到, 認唔到就係MPCIE, 放心插錯都唔會燒

全高Mini PCI-E,如果要上半高就要加鐵片駁長佢,基本上用於加3G模組,LTE既多數轉佐用NGFF囉⋯⋯兩條線就係駁天線,如果有第三條線就係有埋GPS接收功能既模組。

全高Mini PCI-E,如果要上半高就要加鐵片駁長佢,基本上用於加3G模組,LTE既多數轉佐用NGFF囉⋯⋯兩條線就 ...
Richard_Yip 發表於 2016-12-7 14:11

其實即係除咗3G/4G Modem,都無乜好加。但係本身部機又無SIM卡位,即係加嚟都無用啦。
咁條槽咪即係廢嘅?